Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Lagbrott att förse Researchgruppen med uppgifter

Publicerad: 15 Maj 2014, 12:53
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:08

Bisnode Kredit lämnade ut kreditupplysningar om 400 privatpersoner till Researchgruppen. Det var felaktigt agerat, slår Datainspektionen fast.


Ämnen i artikeln:

Researchgruppen

Researchgruppen låg tillsammans med Expressen bakom ett av förra årets mest uppmärksammade granskningar, avpixlingen av kommentatorer på hatsajter som Avpixlat och Exponerat.

Vid ett senare tillfälle, efter Expressens publicering, har den kontroversiella Researchgruppen också begärt – och fått ut – kreditupplysningar om 400 personer från Bisnode Kredit.

Det var, slår Datainspektionen nu fast, fel av Bisnode Kredit att lämna ut uppgifterna.

Bisnode Kredit uppgav journalistisk granskning som skäl till varför de lämnade ut kreditupplysningarna. Det anser Datainspektionen dock inte vara ett legitimt skäl.

Datainspektionen bedömer bland annat att företaget inte tillräckligt grundligt kontrollerat föreningens verksamhet och varför de begärde ut kreditupplysningarna.

Bisnode tvingas nu också ändra sina rutiner så att inte samma lagbrott kan begås igen.

Bisnode själva erkänner misstaget och har via brev informerat de 400 personer vars kreditupplysningsuppgifter lämnats ut.

Efter att artikeln publicerats hör Martin Fredriksson på Researchgruppen av sig. I ett mejl till Dagens Media skriver han:

" Researchgruppen var i kontakt med Bisnode, som jag varit tidigare, för vad Bisnode i korrespondensen själva kallar "körning". Ingenstans nämndes kreditupplysningar eller KuL. Vi blev förvånade över att Bisnode tagit kreditupplysningar och när vi talade med dem om detta efteråt klargjorde vi att syftet var att journalistiskt granska den här gruppen.

All korrespondens, telefonsamtal med Bisnode finns sparat och dokumenterat. Vi tog detta till en advokat som författade ett brev med våra synpunkter till dem. I den här korrespondensen klargjorde vi också att vi aldrig tagit del av något licensavtal, eftersom detta inte mailades till oss eller låg ute på deras hemsida".

Andrea Svanberg

Ämnen i artikeln:

Researchgruppen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.