Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Kvinnor och svenskar med utomnordisk bakgrund saknas i medierna

Publicerad: 4 November 2015, 07:00
Uppdaterad: 8 Mars 2016, 08:01

Endast 30 procent av de som medverkar svenska medier är kvinnor och endast 9 procent har utomnordisk bakgrund enligt Rättviseförmedlingens nya rapport.


Ämnen i artikeln:

Rättviseförmedlingen

Idag släpps Rättviseförmedlingens rapport Rättvisaren, som visar att mindre än 30 procent av de som medverkar i svenska nyhetsartiklar är kvinnor och ungefär 9 procent har utomnordisk bakgrund.

– Just nu när rasistiska strömningar ökar i samhället blir det extra viktigt vilka som inkluderas i mediebilden. Nyhetsmedia påverkar våra bilder av vilka vi är som bor i Sverige idag, och medierna kan välja att ta ett demokratiskt ansvar genom att rapportera på ett sätt som motverkar ett vi och dom-samhälle, säger Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Rättviseförmedlingen har även undersökt i vilka roller olika personer medverkar och kommit fram till att expertrollen är särskilt skev. 24 procent kvinnor och 8 procent med utomnordisk bakgrund figurerar som expert.

– Vi på Rättviseförmedlingen vet att det inte behöver se ut så. En vanlig föreställning är att det inte finns några andra, men den ursäkten har vi motbevisat sedan 2010, säger Seher Yilmaz.

Hon menar vidare att bland de som oftast vill ha Rättviseförmedlingens hjälp att bredda sina urvalslistor finns just journalister och redaktioner.

– Det visar att många redan ser det som en del av sitt uppdrag att spegla befolkningen, samtidigt visar vår rapport att det som görs idag inte räcker, säger Seher Yilmaz.

Resultatet visar även att sport och ekonomi har den skevaste könsfördelningen med nästan 80 procent män, medan kultur är den genre som har bredast representation.

Andelen kvinnor i nyhetsmedia har stått stilla runt 20 procent i över femton år, enligt en rapport skriven på uppdrag av Jämställdhetsutredningen.

Rättviseförmedlingen har analyserat 2400 slumpmässigt utvalda webbartiklar, jämnt fördelade över tolv av Sveriges största nyhetssajter.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Rättviseförmedlingen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.