tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Kvinnor i teknikbranschen vittnar om sexistisk arbetsmiljö

Publicerad: 20 november 2017, 10:27

#MeToo har dragit igång en kedjereaktion där allt fler branscher berättar om sexistisk arbetsmiljö och tystnadskultur. Nu berättar hundratals kvinnor inom teknikbranschen sina upplevelser och 1 139 kvinnor har skrivit på uppropet #teknisktfel.


Skådespelare, jurister och sångerskor har delat med sig av sina berättelser och skrivit på upprop under olika hashtags. Nu kommer teknikbranschen med sin egna #teknisktfel, skriver Dagens Nyheter.

Teknikbranschen är starkt mansdominerad och flera kvinnor har berättat om olika upplevelser på respektive arbetsplatser. Dagens Nyheter har publicerat flera kommentarer från kvinnor som upplevt förtryck och sexuella trakasserier på sin arbetsplats.

"På min första chefstjänst fick jag höra saker som "flicka lilla, du förstår inte det här" och "lilla gumman". Då var jag ändå handplockad till tjänsten", lyder en av kommentarerna.

”’Ursäkta, kan jag få komma förbi?’ "Ja visst" sa han "Bara jag får känna på de här först." och strök mig över brösten. Jag vet inte vad som var värst, den fysiska kränkningen, att det stod fyra män bredvid och skrattade eller att jag själv bara mumlade och klämde mig förbi dem", skriver en annan.

”En hand upp mellan benen med kommentaren: ’Är det inte skönt med lite sexuella trakasserier på jobbet?’", skriver en tredje.

Enligt Dagens Nyheter har hittills 1 139 kvinnor undertecknat uppropet.

Alex Hartelius

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev