Kvinnor i teknikbranschen vittnar om sexistisk arbetsmiljö

2017-11-20 11:27  

#MeToo har dragit igång en kedjereaktion där allt fler branscher berättar om sexistisk arbetsmiljö och tystnadskultur. Nu berättar hundratals kvinnor inom teknikbranschen sina upplevelser och 1 139 kvinnor har skrivit på uppropet #teknisktfel.

Skådespelare, jurister och sångerskor har delat med sig av sina berättelser och skrivit på upprop under olika hashtags. Nu kommer teknikbranschen med sin egna #teknisktfel, skriver Dagens Nyheter.

Teknikbranschen är starkt mansdominerad och flera kvinnor har berättat om olika upplevelser på respektive arbetsplatser. Dagens Nyheter har publicerat flera kommentarer från kvinnor som upplevt förtryck och sexuella trakasserier på sin arbetsplats.

"På min första chefstjänst fick jag höra saker som "flicka lilla, du förstår inte det här" och "lilla gumman". Då var jag ändå handplockad till tjänsten", lyder en av kommentarerna.

”’Ursäkta, kan jag få komma förbi?’ "Ja visst" sa han "Bara jag får känna på de här först." och strök mig över brösten. Jag vet inte vad som var värst, den fysiska kränkningen, att det stod fyra män bredvid och skrattade eller att jag själv bara mumlade och klämde mig förbi dem", skriver en annan.

”En hand upp mellan benen med kommentaren: ’Är det inte skönt med lite sexuella trakasserier på jobbet?’", skriver en tredje.

Enligt Dagens Nyheter har hittills 1 139 kvinnor undertecknat uppropet.

Alex Hartelius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt