Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDigitalt presenteras av:

Kritiserad mäklarannons frias av RO

Publicerad: 3 December 2013, 12:10
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:54

Mäklarfirman Rois annons – med bilder som leker med könsstereotyper – är inte könsdiskriminerande.


Ämnen i artikeln:

HemnetReklamombudsmannenUNT

Mäklarannonsen för ett hus i Sigtuna väckte reaktioner i sociala medier, och plockades bort av Hemnet.

I annonsen syntes 20 bilder på en familj som föreföll ha en mycket traditionell syn på hushållet, och på vad som är manliga respektive kvinnliga sysslor.

Den lättklädda kvinnan bakade, medan mannen satt i en läderfåtölj eller drack öl, lutad mot husväggen.

– Den strider mot våra regler. Vi anser inte att reklamen speglar huset som ska säljas på ett objektivt sätt, sade Moa Jegert, pressansvarig på Hemnet, till UNT.

Annonsen anmäldes till Reklamombudsmannen, RO. Nu har Ron, Reklamombudsmannens opinionsnämnd valt att fria mäklarfirman.

”Opinionsnämnden anser att reklamen är utformad med ett humoristiskt anslag och att en genomsnittskonsument uppfattar detta”, skriver Ron i sitt beslut, och tillägger:

”Humor och ironi används ofta i reklam. Sådant kan mildra en schablonisering av könsrollerna och göra den mindre kränkande, samtidigt finns alltid en risk att det man vill ironisera eller göra sig rolig över istället förstärks.”

Roi hade i sitt svar till Ron förklarat att mäklarfirman hade ”bollat med feministiska personer”, som hade konstaterat att de endast ”såg det som humor”.

Mäklarfirman valde också att plocka bort bilden på tjejen i köket så snart de blev informerade om att de blivit anmälda.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se


Ämnen i artikeln:

HemnetReklamombudsmannenUNT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev