måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Kritik mot Twitters permanenta nedstängning av Trumps konto

Publicerad: 11 januari 2021, 07:46

I helgen stängde Twitter ner avgående presidenten Donald Trumps Twitter-konto permanent. Press- och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är en av kritikerna som sågar beslutet.

Foto: Pixabay

I helgen stängde Twitter ner avgående presidenten Donald Trumps Twitter-konto permanent. Press- och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är en av kritikerna som sågar beslutet.

Ämnen i artikeln:

Donald TrumpTwitterNils Funcke

David Gustavsson

david.gustavsson@dagensmedia.se


Det var mot natten mot lördag som Twitter meddelade att plattformen stänger ner USA:s avgående president Donald Trumps konto permanent. Anledningen är att Twitter anser att presidenten har uppviglat till våld.

Beslutet har både hyllats och sågats där vissa anser att det visade på handlingskraft, andra att det borde skett för länge sedan och somliga att det var ett direkt felaktigt beslut. 

Press- och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke tillhör den sista kategorin och menar att den här typen av åtgärder kan hota yttrandefriheten. Det rapporterar SVT.

Han betonar att Twitter som företag får fatta beslut om vad som ska publiceras. Men samtidigt har den en monopolställning och därmed också ett samhällsansvar anser han. 

– Någonstans där finns en gräns där samhället kan frånta dem möjligheten att ställa upp egna regler. Ansvaret för vad som ska beivras ska ligga på samhället och dess rättinstanser, inte på IT-jättar, säger Nils Funcke till SVT.

Han beskriver det vidare som ”närmast vilda västern över vad som publiceras och vad som tas bort”. Han anser också att det finns risk för att ”godtycke och dagsform” får styra för mycket av beslutsfattandet över vad som ska tas bort på Twitter. 

– Risken är att internet begränsas på ett sådant sätt att man får någon form av total styrning av nätet från en enskild aktör, säger Nils Funcke till SVT.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev