torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Kritik mot mediernas uthängning av Assange

Publicerad: 23 augusti 2010, 05:27
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:42

Wikileaks-grundaren Julian Assange är inte längre misstänkt för våldtäkt. Istället har en diskussion om pressetik tagit över.

Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetExpressenwikileaksThomas MattssonAftonbladet

MS

Martin Schori


Expressens avslöjande på lördagen om att Wikileaks grundare Julian Assange anhållits för våldtäkt chockade världen - och slogs upp stort i de flesta stora medier.

På lördagseftermiddagen upphävde chefsåklagare Eva Finné beslutet om anhållandet, även om misstankarna om ofredande består.

– Jag anser inte att det finns anledning att misstänka att han har begått våldtäkt, skrev hon i ett pressmeddelande.

Att någon på morgonen kunde vara misstänkt för våldtäkt för att några timmar senare inte längre vara det har väckt kritik mot åklagarmyndigheten. Men även medierna har kritiserats, framför allt för att de publicerat namn och bild på Julian Assange redan inledningsvis.

– Med tanke på den enorma publicitetsskadan och att den juridiska processen var i ett mycket tidigt skede var det högst tvivelaktigt att då basunera ut att Assange "jagades" för våldtäkt. En sådan publicering innebär ju en kraftig skambeläggning, oavsett vad som sedan sker i rättsprocessen. Tröskeln för att peka ut någon som misstänkt för våldtäkt måste vara högre, säger Staffan Dopping, tidigare journalist och nu pr-konsult på K-Street.

På Expressen var det tf. ansvarige utgivaren Per-Anders Broberg som tog publiceringsbeslutet. Han får nu stöd från sin chefredaktör Thomas Mattsson.

"Jag tycker att den nyhetsvärdering som Expressen – och alla andra stora etablerade medier i världen – gjorde var rimlig eftersom det var fakta att en åklagare ville frihetsberöva Julian Assange. Att en brottsrubricering senare ströks kan knappast vara en orsak för medierna att i första läget avstå från att rapportera, vare sig Expressen eller BBC eller CNN eller någon annan som berättade nyheten om att Assange misstänktes kunde ju veta att en annan åklagare senare skulle göra en ny bedömning", skriver han i sin blogg.

Martin Jönsson, redaktionschef på Svenska Dagbladet, vars tidning väntade med att publicera nyheten om anhållandet tills man själva fått den bekräftad av en åklagare, skriver:

"När en av världens just nu mest uppmärksammade personer anhållits i sin frånvaro och efterlysts, misstänkt för våldtäkt, blir det orimligt att inte rapportera om detta".

Även Aftonbladet, som tidigare i veckan inlett ett samarbete med Julian Assange, berättade om anklagelserna mot Wikileaks-grundaren. Det var också den tidningen som först talade med Julian Assange (via mejl).

Staffan Dopping igen:

- Visst kan man kritisera åklagarmyndigheten, men det framstår mer och mer som att flera medier är ovilliga att ta ansvar för sina egna publiceringar. Även om en åklagare anhåller en person misstänkt för våldtäkt så är det mediet och dess ansvarige utgivare som bär hela ansvaret för publiceringen, säger han till Dagensmedia.se.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev