Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Krävde namn på svenska fildelare – stoppas av domstolen

Publicerad: 17 mars 2015, 13:58
Uppdaterad: 9 september 2016, 07:52

Check Entertainment ville ha namn på misstänkta svenska fildelare – men kammade noll, kan Dagens Media berätta.


Ämnen i artikeln:

BredbandsbolagetThe Pirate Bay

Dagens Media avslöjade i november att det amerikanska filmbolaget Check Entertainment gick till svensk domstol för att kräva ut personuppgifter på misstänkta fildelare.

Bolaget krävde att Com Hem, Banhof, Telia Sonera, Telenor och Bredbandsbolaget skulle lämna ut personuppgifter om tolv svenska bredbandskunder. Bakgrunden är att tolv IP-nummer via fildelning ska ha använts för att olovligen sprida bolagets film ”Non-stop”.

Ingen av bredbandsleverantörerna gick med på att lämna ut uppgifterna. Ett efter ett har målen skrivits av, kan Dagens Media berätta.

Inga personuppgifter om de misstänkta fildelarna har lämnats ut, enligt tingsrättens handlingar. Den bilden bekräftas även av advokat Patrick Andersson på Nordic Law, som företräder Check Entertainment.

– Det stämmer, säger han och tillägger:

– Min klient vill egentligen inte kommentera detta närmare. Men vi fortsätter att jobba med detta. Vi är långt ifrån färdiga.

Hur ska ni gå vidare?

– Det vill jag inte gå in på. Men vi har inte helt lagt ned detta.

Sedan stämningsansökan lämnades in i slutet av förra året har bredbandsleverantörerna en efter en bestridit kraven. Banhof ansåg inte att Check Entertainment hade presenterat någon tillförlitlig utredning om ”när, var och hur” det påstådda upphovsrättsintrånget skulle ha ägt rum.

Bolaget uppgav även att man inte hade några ”uppgifter lagrade om vem eller vilka som använt” IP-adresserna vid de aktuella tillfällena.

De påstådda upphovsrättsintrången ska ha skett våren 2014. EU-domstolen underkände i april i fjol datalagringsdirektivet. Flera av de stora bredbandsleverantörerna gick då ut med att de skulle sluta lagra trafikuppgifter.

Sedan dess har dock en statlig utredning och tillsynsmyndigheten Post och Telestyrelsen, PTS, förtydligat att den svenska Lagen om elektronisk kommunikation, LEK, gäller.

Därefter har i stort sett samtliga bredbandsleverantörer återupptagit datalagringen. För Bredbandsbolaget skedde det den 26:e augusti. Uppgifterna ska enligt tillsynsmyndigheten PTS sparas i sex månader för att kunna användas av brottsbekämpande myndigheter, som till exempel polisen.

Flera av bredbandsaktörerna har hänvisat till att uppgifterna har utplånats eller inte lagrats.

”Den av sökande angivna kommunikationen skedde 11 maj 2014 och har sedan länge utplånats eller avidentifierats”, skrev Bredbandsbolaget i sitt bestridande.

De övriga bredbandsleverantörerna har lämnat liknande svar.

”Com Hem lagrade inte trafikuppgifter… under tidsperioden. Com Hem har inte heller av någon annan anledning sparat den efterfrågade informationen utan har tvärtom utplånat den efterfrågade informationen”, skrev Com Hem.

De sista besluten i Check Entertainments beslut kom i början av mars. De gällde Check Entertainments krav mot Telia Sonera och Bredbandsbolaget.

Bredbandsbolaget skrev i sitt svar till tingsrätten att bolaget ”enbart utgjort en mellanhand då användarens IP-adress distribuerats till en annan aktör” samt att ”bolaget i enlighet med gällande regelverk utplånat eller avidentifierat de aktuella trafikuppgifterna, varför begärd information inte finns att tillgå”.

Därefter har parterna tvistat om vem som ska stå för rättegångskostnaderna. Bredbandsbolaget krävde 44 000 kronor, då ärendets ”principiella betydelse har medfört ett omfattande utredningsarbete”.

Tingsrätten beslutade nyligen att Check Entertainment ska betala 20 000 kronor till Bredbandsbolaget.

För kravet mot Telia Sonera blev rättsprocessen en liten framgång för Check Entertainment. Likt de mot de andra bredbandsleverantörerna krävde bolaget i första hand att få namn och adresser till slutanvändarna.

I andra hand krävde bolaget att få namn samt adress på de externa tjänsteleverantörer/grossistkunder som ett antal misstänkta IP-adresser fanns hos. Det senare kravet gick tingsrätten med på.

Beslutet går att överklaga fram till den 27 mars.

LÄS ÄVEN:

Check Entertainments krav – så gick det

• Målet mot Com Hem skrevs av

• Målet mot Banhof skrevs av

• Målet mot Telenor skrevs av

• Målet mot Bredbandsbolaget skrevs av, och Check Entertainment ska betala 20 000 kronor till Bredbandsbolaget för rättegångskostnader.

• Målet mot Telia slutade med att tingsrätten förelägger Telia Sonera att, vid vite om 100 000 kr, ge Check Entertainment information om namn och adress till de två externa grossistkunder/tjänsteleverantörer som två IP-adresser var upplåtna till vid det aktuella tillfället.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.