Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Konsumentverket stoppar Facebooks bluffreklam

Publicerad: 8 Augusti 2013, 05:58
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:38

Annonser för bantningspreparat är lurendrejeri och ska inte få finnas på Facebook, anser Konsumentverket som vill stoppa reklamen.


Ämnen i artikeln:

KonsumentverketFacebook

Under det första halvåret har antalet anmälningar till Konsumentverket om vilseledande reklam ökat kraftigt. Flest anmälningar handlar om annonser för bantningspreparat på Facebook med erbjudanden om gratisprover, skriver Dagens Nyheter i dag.

När kunderna klickat på annonserna har de i många fall ingått avtal om abonnemang utan att veta om det. Att villkoren inte framgår tydligare tyder på att företagen är ute efter att luras, säger Konsumentverkets utredare Henrik Örnstedt till TT.

Vad gäller vilseledande reklam bär annonsören huvudansvaret, men även Facebook har så kallat medverkansansvar. Konsumentverket kräver därför att Facebook ska presentera en åtgärdsplan i slutet av veckan. Om de vägrar ta bort annonserna hotas de med vite om upp till en miljon kronor.

Enligt Jan Fredriksson, Facebooks talesperson i Norden har "ett par dåliga annonser slunkit igenom". Han säger också att det ligger i Facebooks intresse att hitta en lösning tillsammans med Konsumentverket och uppmanar användare att anmäla misstänksam marknadsföring.

Helen Preutz

Ämnen i artikeln:

KonsumentverketFacebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.