Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Klockan klämtar för Glife

Publicerad: 15 augusti 2011, 09:11
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:02

Skuldberget hopar sig över krisande Glife. Samtidigt har bolaget anlitat holdingbolaget Abstergo Capital Group, som varit inblandade i flera tvivelaktiga skuldsaneringar. Viktig information som krävs för att byta ut styrelsen saknas också.


Som dagensmedia.se kunde berätta i juni i år har styrelsen försökt dra sig ur det krisande bolaget Glife.

Trion – som leds av Eniros tidigare vd Lars Ingvar Guldstrand, som via rikskapitalbolaget GKL investerat 15 miljoner kronor i Glife – skulle då ersättas av en ny suppleant samt två nya styrelseledamöter.

De två männen som ska ta över bolaget är i 35-årsåldern och har en lång rad ärenden hos Kronofogden bakom sig. Samtidigt har bolagets skulder ökat till nära 1,5 miljoner kronor.

I dag kan dagensmedia.se berätta att ärendet – som kom in till bolagsverket den 1 juni – saknade viktig information om bland annat personnummer och adress till en av bolagets två nya ledamöter.

Information som enligt reglerna ska finnas med i handlingarna.

Därför skickade Bolagsverket den 23 juni ett brev till bolagets ombud Emeli Malmberg där hon uppmanades att komma in med uppgifterna.

Svarstiden går ut i dag, men än har inte något svar inkommit enligt Bolagsverket. Om informationen inte kommer in under de närmsta dagarna avskrivs ärendet vilket betyder att den gamla styrelsen kvarstår.

Emeli Malmberg är anställd av holdingbolaget Abstergo Capital Group AB, bland annat arbetar med rekonstruktioner och ekonomisk rådgivning.

När dagensmedia.se når Abstergo Capital Group AB för att söka Emeli Malmberg finns hon dock inte på plats. Personalen vill inte heller uppge varför hon inte kan svara på telefonsamtal.

Abstergo Capital Group AB har tidigare varit i blåsväder för sina arbetsmetoder.

Hösten 2009 klev bolaget in i den anrika bandyklubben Boltic IF med uppdraget att banta klubbens massiva skuld på 5,6 miljoner kronor. Men enligt Gefle Dagblad – som skrivit om händelsen – ska flera fordringsägare ha vägrat att gå med på uppgörelsen, där de erbjöds 25 procent av summan för att avskriva skulden och ta tillbaka sina krav.

Metoden kallas underhandsackord och är bara laglig om samtliga fordringsägare går med på uppgörelsen.

Tidigare har bland annat Dagens Nyheter skrivit om underhandsackorden:

– Underhandsackord fungerar oftast bara när det är ett fåtal borgenärer. Men det är inte seriöst att sätta en borgenär under press på det sättet, säger Hans Ödén, konkursförvaltare på Ackordcentralen i en artikel i Dagens Nyheter i december 2008.

Då gällde det bolaget SOS Management AG, som anlitats av en av Sveriges största nöjesarrangörer, Michael Silverskiöld.

Michael Silverskiöld hade när artikeln skrevs nära 200 betalningsanmärkningar och SOS Management AG hade anlitats för att sanera skulderna.

Enligt DN ringde bolaget runt till flera av Michael Silverskiölds fordringsägare för att för att övertala dem att skriva av tre fjärdedelar av skulderna.

– Det här är en av de största skandalerna i den svenska nöjesbranschen. Man plundrar fordringsägarna, säger en av dem som blivit uppringd av SOS Management, men som vägrat gå med på ackord. Silfverskiölds bolag är skyldiga honom flera hundra tusen kronor, sa en av fordringsägarna till DN i samband med händelsen.

Enligt uppgifter till DN avstod fordringsägarna från uppemot 20 miljoner kronor.

Bakom SOS Management AG stod utlandssvensken Jonas Galotta, som utvandrade till Schweiz 2004. Han hade då sex konkurser bakom sig.

I dagsläget sitter Jonas Galotta i styrelsen för 24 olika bolag, bland dem Abstergo Capital Group Holding som nu alltså anlitats för att sanera Glifes skulder.

Glife.se har legat nere i flera månader och skulle ha nylanserats under våren.

UPPDATERING. Efter att artikeln skrivits hör en vikarie på Abstergo Capital Group av sig via mail och hävdar att bolaget inte längre samarbetar med Glife.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News