Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Klart: Upphovsrättsdirektivet går igenom

Publicerad: 15 april 2019, 08:59

Ministerrådet har röstat ja till att uppdatera dagens upphovsrättsdirektiv. Nu har EU:s länder två år på sig att anpassa sig efter de nya reglerna.


Ämnen i artikeln:

UpphovsrättsdirektivetGoogleEUFacebook

EU:s ministerråd röstade idag måndag ja till EU:s förslag om ett nytt upphovsrättsdirektivet. I slutet av mars gav även EU-parlamentet grönt ljus till det nya direktivet. 

Ett nytt direktiv ska uppdatera den befintliga upphovsrätten som idag inte är anpassad till den digitala transformation som skett de senaste 15 åren. 

LÄS MER: Detta är det nya upphovsrättsdirektivet 

De som är för ett nytt direktivt menar bland annat att det ger upphovsrättsinnehavare och innehållsskapare ett bättre förhandlingsläge i förhållande till techplattformar som sprider innehåll. Detta eftersom reglerna innebär att tidningarna har möjlighet till ersättning när längre utdrag ur artiklar kopieras och delas av plattformar som Google och Facebook. Reglerna gäller dock bara kommersiella företag, inte privatpersoner.

LÄS ÄVEN: Så tycker publicisterna om nya direktivet

Motståndare till en uppdatering av direktivet menar bland annat att det nya direktivet kan leda till överdriven censur. Google har exempelvis kämpat hårt för att förhindra att direktivet ska gå igenom. 

Nästa steg i processen blir att Sverige och andra EU-länder har två år på sig att implementera beslutet i nationell lagstiftning. 

Sverige var ett av sex länder som röstade nej till beslutet. 

 

 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News