Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Klart: Schibsted får köpa 80 procent av Hemnet

Publicerad: 17 December 2015, 08:51
Uppdaterad: 17 December 2015, 08:58

Slaget om Hemnet är nu avgjort – givet att Konkurrensverket godkänner affären. Även Fastighetsmäklarförbundet behåller tio procent av Hemnet.


Ämnen i artikeln:

SchibstedHemnet

Striden om Hemnet, Sveriges största sajt för bostadsannonser, har pågått ända sedan i maj. Då lade Schibsted ett bud på 1,5 miljarder kronor för hela Hemnet.

Att Schibsted skulle kontrollera 100 procent av Hemnet var från början ett krav från Schibsteds sida.

"Ett villkor för budet är bland annat att Schibsted får köpa 100 procent av aktierna och att Konkurrensverket godkänner affären", skrev Schibsted i sitt pressmeddelande.

– Vi tror att det är viktigt att Hemnet är en neutral marknadsplats utan särintressen. Därför ser vi 100 procent som det optimala, sade Martin Frey, affärsområdeschef för Schibsted Classified Media,  till Dagens Media.

Det kravet tvingades Schibsted släppa när Mäklarsamfundet nyligen beslutade sig för att behålla 10 procent av Hemnet.

Sedan dess har Schibsted väntat på besked från den sista ägaren, Fastighetsmäklarförbundet.

Dagens Media har under veckan sökt ordföranden Erik Olsson, som dock har valt att inte återkomma.

Enligt Breakit har Fastighetsmäklarförbundet nu satt ned foten i frågan. Det står nu klart att även Fastighetsmäklarförbundet enbart säljer 15 procent och säkrar en plats i styrelsen för Hemnet.

– På så sätt har vi en fot med i spelet om Hemnet framöver. Fortfarande har vi inte skrivit under något kontrakt men det är planen att vi ska göra inom kort”, säger ordföranden Erik Olsson till Breakit.

Det innebär att Schibsted totalt kommer att kontrollera 80 procent av Hemnet. Givet värderingen, 1,5 miljarder kronor, betalar den norska mediejätten 1,2 miljarder kronor.

Nu väntar en prövning av affären från Konkurrensverket. Som Dagens Media tidigare har berättat talar verkets agerande vid tidigare affärer för att Konkurrensverket kan komma att försöka stoppa Schibsteds Hemnet-affär.

Erik Olsson bedömer att det är en öppen fråga.

– Det är en jätteintressant fråga. Jag har ingen aning faktiskt. Schibsted har lagt ner mycket kraft på den frågan och de är övertygade om att Konkurrensverket ska godkänna affären. Vi får se helt enkelt, säger Erik Olsson till Breakit.

För Dagens Media motiverade Raoul Grünthal nyligen beslutet att backa på kravet om ett hundraprocentigt ägande i Hemnet.

– Under förhandlingarna har vi kommit fram till att detta är en bra lönsing. Vi tycker att det är positivt att vi får ett långsiktigt partnerskap med mäklarbranschen, sade han efter Mäklarsamfundets besked.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SchibstedHemnet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.