Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

King registrerade sexuell läggning hos anställda

Publicerad: 21 December 2016, 09:33
Uppdaterad: 21 December 2016, 09:50

Martin Bunge-Meyer, pr-ansvarig på King, säger att man inte kommer titta på individnivå, och betonar att det är frivilligt att svara på formuläret.

Medarbetare hos spelbolaget King ombads dela med sig av uppgifter om etnicitet, bakgrund och sexuell läggning. "Det känns oetiskt", säger en anställd till Aftonbladet.


Ämnen i artikeln:

KingAftonbladet

Svenskgrundande succébolaget King, som bland annat ligger bakom Candy Crush Saga, har enligt Aftonbladet skickat ut ett formulär till all personal där medarbetarna ombeds fylla i uppgifter om etnicitet, bakgrund och sexuell läggning – vilket även bekräftas av bolaget.

Uppgifterna fylls i via de anställdas personliga profiler i ett internt datasystem.

– Man frågar sig själv om man ens får göra så här. Det känns oetiskt och jag undrar om det ens är lagligt enligt personuppgiftslagen. Det är väldigt märkligt att de börjar registrera sådana här uppgifter om sina anställda, säger en anställd till Aftonbladet.

Enligt Martin Bunge-Meyer, pr-ansvarig på King, är registreringen ett led i ett mångfaldsarbete.

– Vi vill ha ett bolag som verkligen värnar om allas preferenser och bakgrund. I grund och botten är det en väldigt positiv och fin sak vi försöker investera i. Men det är svårt när man inte riktigt vet vad man ska fokusera på och förbättra där vi är svaga. Det är lätt att veta om det är en man eller kvinna. Det andra är inte lika lätt att veta men vi vill bli bättre, säger han till Aftonbladet.

Martin Bunge-Meyer säger vidare att man inte kommer titta på individnivå, och betonar att det är frivilligt att svara på formuläret.

Pierre Dahlqvist, biträdande förbundsjurist på fackförbundet Unionen, säger till Aftonbladet att han har svårt att se att det skulle finnas något som är solklart frivilligt i en relation mellan arbetsgivare och anställd.

– Även om det finns ett samtycke är det ändå mot bakgrunden av en beroendeställning. Jag anser att det är tveksamt att efterfråga de här uppgifterna om etnicitet och sexuell läggning. Jag kan inte se något sakligt skäl att göra det, säger han.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

KingAftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.