Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Kina släpper in Facebook

Publicerad: 24 September 2013, 06:19
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:33

Kina släpper på den stenhårda censuren av Facebook, Twitter och New York Times. Men inte för alla.


Ämnen i artikeln:

TwitterFacebook

Regimen i Kina har under lång tid helt blockerat tjänster som Twitter och Facebook för sina medborgare. Men enligt South China Morning Post lättar kommunistpartiet nu på censuren något.

Landets största telekombolag, China Mobile, China Unicom och China Telecom har redan fått information om beslutet, som innebär att Facebook, Twitter och The New York Times blir tillgängliga i frihandelszonen i metropolen Shanghai. Syftet med beslutet tycks inte vara att blidka de egna medborgarna – utan att göra landet mer attraktivt för utländska företag.

– För att välkomna utländska företag att investera och för att låta utlänningar leva och verka lyckliga i frihandelszonen måste vi tänka på hur vi ska göra för att få dem att känna sig hemma, säger en anonym regeringskälla till South China Morning Post.

Analysen är att utlänningarna inte känner sig som hemma utan vissa sajter på nätet.

– Om de inte kan komma in på Facebook eller läsa The New York Times kan de naturligtvis undra hur speciell frihandelszonen är jämfört med resten av Kina, sade regeringskällan.

De så kallade Special Economic Zones of the People's Republic of China, har mer marknadsorienterade ekonomiska regler och mer företagsvänlig politik än resten av Kina.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TwitterFacebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.