Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Kim Jong Il anklagas för att "farma" pengar i populära onlinespel

Publicerad: 8 augusti 2011, 11:42
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:03

Nordkoreas diktator Kim Jong Il ska ha tjänat pengar på så kallad "gold farming" i populära onlinespel. Virtuella pengar ska ha sålts för riktiga pengar, som sedan investerats i landets kärnvapenprogram. Det hävdar polisen i Seoul.


Det är New York Times som rapporterar om den minst sagt märkliga nyheten, som först kom från polisen i den sydkoreanska huvudstaden Seoul.

Enligt uppgift till tidningen har polisen hittills arresterat fyra personer, som haft som uppdrag att organisera en "armé av trettio unga tv-spelsexperter".

Denna armé ska i sin tur ha satt upp flera fabriker för att samla in pengar i populära sydkoreanska onlinespel som "Lineage" och "Dungeon and Fighter".

Fenomenet – som i datorspelsvärlden är känt som "gold farming" – förekommer även i "World of Warcraft", men är ofta inte tillåtet enligt spelreglerna.

Exakt vad polisen rubricerar brottet som är oklart, men guldfarmerna ska dock ha genererat stora pengar till Nordkoreas diktator Kim Jong Il. De virtuella pengarna ska nämligen ha sålts till privatpersoner som är villiga att betala riktiga pengar för att deras karaktärer ska avancera snabbare i spelvärlden.

Enligt den sydkoreanska polisen ska hackarna ha samlat in åtminstone sex miljoner dollar, varav 45 procent oavkortat gått till det utfattiga landets diktator.

Dessa pengar ska enligt både amerikanska och sydkoreanska myndigheter sedan ha gått till landets kärnvapenprogram och till Kim Jong Ils lyxiga leverne.

Operationen ska enligt den sydkoreanska polisen ha organiserats av ett mystiskt kommunistisk partiorgan kallat "Office 39", som enligt uppgift arbetar för att samla in pengar till Kim Jong Il via diverse olagliga operationer som droghandel, förfalskning och vapenhandel.

Nordkorea förnekar dock all inblandning och anklagar Sydkorea för att ha hittat på en konspiration.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News