Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Katalogsajt stjäl nyheter – "Vi har inte koll på lagen"

Publicerad: 8 mars 2011, 10:27
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:18

Under lång tid har sajten modernatider.com stulit andra nyhetssajters texter. "Vi har inte riktigt koll på upphovsrättslagen", säger Mikael Falk, som är både reporter och säljare på sajten.


Modernatider.com beskrivs som en av "Sveriges största B2B, B2C-portal med verksamhet i hela Skandinavien”. Sajten säljer annonsplatser åt företag, och exponerar i dagsläget stora företag som Microsoft, Mötesplatsen samt SF Bio.

Men under en längre tid har modernatider.com dessutom publicerat texter från andra nyhetssajter, däribland Rapport, E24, Svenska Dagbladet och Dagens Media.

Texterna, som i vissa fall har omskrivna ingresser och rubriker, pryds med sajtens egen byline.

Nyligen fick Svenska Dagbladet nys om saken, och kontaktade de ansvariga bakom. All material från Svenska Dagbladet ska därefter ha plockats ner.

Men fortfarande finns det mängder av artiklar som inte tillhör sajten.

Mikael Falk, som står som både säljare och reporter på modernatider.com, påstår att det hela rör sig om ett stort missförstånd.

– Vi är ett antal unga killar som startat ett nytt företag, och som inte riktigt har koll på det här med upphovsrättslagen, säger han och fortsätter:

– Vi är inga slipade grabbar eller journalister, men vi börjar nu få klarhet och ska verkligen läsa på om det här med journalistik.

Han berättar vidare att de, som i alla nystartade företag, brottas med en del "barnsjukdomar", och påstår att problemet nu ska vara löst.

– Vi har bett om ursäkt, och ser det som åtgärdat. Om Svenska Dagbladet vill något så får de höra av sig. Vi har varit väldigt ödmjuka, och nu vill jag inte uttala mig mer i den här frågan.

Men varför har ni inte angivit varifrån ni hämtat materialet?

– Det gör vi.

Enligt Mikael Falk anger sajten rätt byline. Men en snabb granskning visar att, annat än i få undantagsfall, pryds de flesta texter med sajtens egen byline, tillsammans med källan.

– Vi vill nu inte längre uttala oss i det här. Vi måste jobba. Du kan ta och hitta på citat i stället, säger han innan han lägger på.

Ardalan Samimi

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev