Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Kartläggning en guldgruva för kriminella

Publicerad: 12 Februari 2009, 09:25
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:32

Information om allt du gör som läggs ut på internet tillsammans med positioneringstjänster som Google Latitude gör det enkelt för förföljare och kriminella att kartlägga dig. Nu varnar amerikanska organisationer för farorna.


Det är inte bara annonsörer som gillar att kartlägga våra vanor och beteenden. Information på sociala nätverk tillsammans med positioneringstjänster som Google Latitude eller svenska varianter som Lociloci och Tuurf kan tillsammans vara underlag för mycket exakt kartläggning av beteenden och var vi befinner oss.

Den amerikanska organisationen Privacy International varnar nu för att allt för öppet använda positioneringstjänster som hela tiden visar var du är.

- Google Latitude kan bli en gåva till förföljare, svartsjuka partners eller besatta vänner, säger Simon Davies, chef för Privacy International till Mediapost.

Trots att system som Googles har funktioner för säkerhet och anonymitet anser organisationen att det finns en fara då utomstående kan komma över mobiltelefonen, där positioneringsprogrammet används, och ändra inställningar.

I Sverige har det den senaste tiden flitigt diskuterats i mikrobloggar som Bloggy och Twitter vilket fara det finns i att hela tiden tala om vad man gör och var man befinner sig. Att öppet tala om att man nu åker på semester eller är långt i från hemmet är en öppen invit till inbrottstjuvar och liknande anser flera användare av sociala medier.

Ola Eriksson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.