Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Kanalernas dubbelspel om internet

Publicerad: 25 November 2014, 22:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:20

De står bakom rättsprocessen som ska tvinga Bredbandsbolaget att blockera delar av internet. Samtidigt lobbar tv-bolagen för öppenhet i den glödheta ödesfrågan om nätneutralitet. "Det finns ingen motsättning i det", säger SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand.


Frågan om nätneutralitet – hur bredbandsleverantörer ska förhålla sig till innehållet på nätet – nådde nyligen högsta möjliga politiska nivå i USA.

”Internet ska inte ha gate­keepers”, twittrade presidenten Barack Obama den 11 november. Han manar den amerikanska telemyndigheten FCC att anta mycket stränga regler för att bevara nätneutraliteten.

Tidigare i år blev det känt att streamingjätten Netflix slutit avtal med bredbandsleverantören Comcast, som innebär att Netflix betalar för att få snabbare och mer tillförlitlig leverans.

”Affären är en milstople i internets historia”, konstaterade New York Times.

I Sverige har debatten fått ny fart, bland annat efter Dagens Medias avslöjande om att en rad skivbolag och filmbolag i en unik rättsprocess stämmer Bredbandsbolaget för att få till en blockering av piratsajter.

”I botten på de frågor sådana här avtal väcker ligger vad vissa anser vara en av de största affärsfrågorna för medier i vår tid”, skrev Aftonbladets publisher Jan Helin, som ägnade en hel söndagskolumn åt frågan.

Även i Sverige pågår intensiv lobbying i frågan.

Nyligen skrev vd:arna för de stora tv-husen (SVT, MTG, SBS och TV4) ett gemensamt brev till regeringen där de argumenterade för reglering som ska garantera nätneutraliteten.

”Vi ser en reell risk att telekombolag stryper eller nedgraderar kvaliteten på tjänster som konkurrerar med telekombolagens egna, eller de tjänster som telekombolagen mot betalning väljer att samarbeta med”, skrev tv-bolagens chefer.

Enligt Dagens Medias källor på tv-bolagen är det den senare modellen som skrämmer mest. Vad händer om tv-bolagens tjänster behöver konkurrera med giganter som Netflix om dessa dessutom får hjälp av bredbandsleverantörer? Konkret skulle det kunna handla om att en aktör som Netflix erbjuder sina tjänster paketerade med bredbandsuppkoppling hos exempelvis Telia Sonera – som i sin tur gör just den tjänsten snabbare än konkurrenterna.

Nu pågår arbetet inom EU med nya regler, som ska stoppa möjligheten att begränsa tillgången till vissa tjänster. Tv-bolagen vill påverka regeringen att trycka på inom EU för nätneutraliteten.

– Jag kom precis från ett möte med näringsdepartementet. Sverige som ledande digital nation bör vara ledande i denna fråga, säger Jimmy Ahlstrand, strategichef på SVT, när Dagens Media når honom.

EU-parlamentets industri­utskott röstade i mars för kommissionens förslag, att all datatrafik som passerar över internet bör behandlas lika oavsett källa. Samtidigt kommer företag fortfarande att kunna erbjuda sina kunder så kallade specialiserade tjänster med förbättrad kvalitet till vissa dataintensiva applikationer, exempelvis vissa tv-tjänster. I april röstade även EU-parlamentet för förslaget. Innan frågan kan avgöras ska ministerrådet säga sitt. Enligt TT har telekomoperatörerna lobbat hårt mot förslaget.

Än så länge finns inga konkreta bevis på att innehållsleverantörer skulle ha ingått avtal med de svenska operatörerna om att skapa gräddfiler för deras tjänster. Men Jimmy Ahlstrand påpekar att det kan finnas hemliga uppgörelser.

– Vi vet att vissa telekomoperatörer utvecklar sådana affärsmodeller. Jag vågar påstå att det pågår ett sådant arbete.

MTG TV:s public affairschef Henrik Toremark vill inte bekräfta den bilden.

– Jag vill inte kommentera vad SVT sagt. Det finns en process kring detta inom EU och därför är det viktigt att lyfta de risker som finns, säger han.

Tv-bolagen lobbar hårt för principen om ett fritt och öppet internet samtidigt som de står bakom processen mot Bredbandsbolaget, där man kräver att nätleverantören ska blockera tjänster som anses illegala. Varken MTG TV eller SVT ser några risker med att föra dessa två parallella strider.

– Det finns ingen motsättning mellan att vara för att laglig trafik ska släppas fram och att pröva upphovsrättslagen, säger Jimmy Ahlstrand.

Henrik Toremark:

– Nätneutralitet handlar om ett öppet internet så länge man erbjuder legala tjänster. Det andra handlar om illegala tjänster som omsätter ganska stora belopp.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.