Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Kampanjen misslyckades – SD köper domänen

Publicerad: 21 januari 2015, 09:26
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:16

Auktionen för domänerna sd.se och pr.se har nu avslutats. Dyrast blev sd.se, som ropades hem av användaren "Sverigedemokraterna" för en halv miljon kronor.


Dagens Media har i flera artiklar berättat om .SE-stiftelstens domänauktioner på Tradera.

Nyss tog den omtalade auktionen för domänen sd.se slut och prislappen blev 500 000 kronor (priset korrigerades senare av Tradera, läs mer här, reds anm.).

En kampanj som bland annat sajten "Inte rasist men..." varit inblandad i syftade till att samla in pengar för att sno domänen från SD men trots det blev det användaren "Sverigedemokraterna" som ropade hem domänen.

Totalt drog antirasisternas kampanj in drygt 120 000 kronor vilket alltså var långt från slutbudet.

Fredrik Davidsson är en av personerna bakom kampanjen och han anser att den inte är misslyckad. Tvärtom menar han att priset pressades upp på grund av kampanjen och pekar på att kampanjen faktiskt drog in 120 000 kronor som ska gå till antirasistiskt arbete.

– Målet var utan tvekan att vinna domännamnet och att bygga en sajt med information om de demokratiska värden som vi tror på. Men efterhand har många informerat oss om att sannolikheten för att vi skulle fått behålla domänen är väldigt liten, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– Hade vi vunnit auktionen skulle risken vara ganska stor att vi hade fått lämna över domänen till Sverigedemokraterna och då hade pengarna varit kastade i sjön. Det hade varit ganska så tråkigt.

Fredrik Davidsson menar att det här blev en bra lösning.

– Vi hade inte kunnat samla in 500 000 kronor. Men vi är väldigt nöjda med utfallet, många stödde oss och pengarna kommer att användas till antirasism.

Pengarna kommer gå till den antirasistiska organisationen Tillsammansskapet.

– De kommer att användas för att bekämpa den människosyn som SD står för, därför tycker vi att kampanjen har gjort nytta.

SD har i nuläget inte bekräftat att de står bakom användaren "Sverigedemokraterna".

Även auktionen för domänen pr.se har nu avslutats och slutbudet, som lades av användaren "A. Storckenfeldt", blev 110 300 kronor.

UPPDATERING:

Dante Thomsen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev