Kampanj ska stoppa näthat bland unga

2014-03-07 07:33  

Med nya kampanjen "No hate speech movement" vill Statens medieråd uppmärksamma och motverka näthat.

Kampanjen, som lanseras den 24 mars, innehåller bland annat flera onlinebaserade interaktiva utbildningar för bloggare och moderatorer. Syftet är att påminna om vilka rättigheter och skyldigheter man har på nätet mot bakgrund av att rasistiska och sexistiska budskap fått stor spridning där.

– Många är osäkra på vad man får radera gällande till exempel bloggkommentarer. Detta leder till att kränkande kommentarer ofta får stå kvar och i vissa fall bli spridda utanför bloggen, säger Johnny Lindqvist, projektledare för No hate speech movement på Statens medieråd i ett pressmeddelande.

Kampanjen vänder sig till unga mellan 13 och 18 år och innehåller även podcast-serier liksom konkreta råd hur man kan motverka näthat. Utbildningarna har tagits fram i samarbete med Föreningen Norden och Diskrimineringsbyrån i Uppsala.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt