Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Kallades "kokainkung" – nu stämmer han Thomas Mattson

Publicerad: 24 November 2015, 14:30
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:20

Jonas Falk som friades i det stora kokainmålet stämmer Expressens chefredaktör och ansvarig utgivare Thomas Mattsson.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Idag inlämnades en stämningsansökan avseende ett enskilt åtal för förtal av Jonas Falk, riktat gentemot Expressens ansvarige utgivare Thomas Mattson. Detta med anledning av att Expressen vid flertalet tillfället ska ha publicerat Jonas Falks, 44, namn och bild, och bland annat kallat honom "knarkbaron" och "kokainkung".

Jonas Falk har suttit häktad i nästan tre år på grund av att han misstänkts för grovt narkotikabrott i ett uppmärksammat narkotikamål. Media har bland annat benämnt det som "Playa-målet".

I maj 2014 friade dock hovrätten Jonas Falk från samtliga misstankar.

Jonas Falks rättsliga ombud menar att Expressen, samt tidningarna GT och Kvällsposten, utmålat Jonas Falk som huvudmannen i en internationell drogkartell innan dom meddelats.

– Expressen har under en period frekvent använt begrepp som "knarkbaron" och "kokainkung" vilket varit helt missvisande. De har därmed utsatt honom för missaktning, vilket har medfört att Jonas Falk – trots den friande domen – blivit för evigt dömd av samhället, säger ett av Jonas Falks ombud, Karl Emil Ekdahl, till Dagens Media.

Thomas Mattson säger till Dagens Media att han inte känner till att någon stämningsansökan har lämnats in.

–  Därför har jag har tyvärr ingen möjlighet att kommentera det påståendet. Men ett generellt konstaterande är förstås att det står envar fritt att stämma en tidning, och det är ju inte alldeles ovanligt att, säg, kriminella eller andra som granskats i media – som exempelvis främlingsfientliga – försöker påverka journalistiken genom rättsliga åtgärder, säger Thomas Mattson.

I juni begärde Jonas Falk drygt 15 miljoner kronor i ersättning för lidandet han fått utstå under häktningsperioden, JK beviljade honom senare 1,6 miljoner kronor.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.