Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDigitalt

Juholt slår rekord i sociala medier

Publicerad: 13 Oktober 2011, 12:37
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:54

Engagemanget kring Håkan Juholt i sociala medier går i taket. ”Vi har inte sett något liknande tidigare”, säger Simon Sundén på Lissly, som har mätt antalet omnämningar. Många kräver Juholts avgång.


Ämnen i artikeln:

Håkan JuholtSocialdemokraterna

Veckorna före det misstänkta fusket med bostadsersättningar hade Håkan Juholt i snitt 100 unika omnämningar per dag i bloggar, forum och på Facebook och Twitter.

Efter Aftonbladets avslöjande om att Håkan Juholt låter skattebetalarna betala hela hyran för lägenheten han delar med sin sambo, har omnämnandena exploderat.

I går nämndes han 5 000 gånger, enligt Lisslys analys.

– Då räknar vi varken slutna Facebook-konton eller kommentarer på unika inlägg så egentligen är det mycket högre, säger Simon Sundén.

Det gör Juholt-skandalen till den överlägset största svenska politiska skandalen i sociala medier någonsin.

Till viss del beror det på ändrat beteende på grund av det ökande användandet av sociala medier. Svenskarna har bytt middagsbordet mot Twitter vilket innebär att Lissly har mer data att mäta.

Men engagemanget beror även på Juholts roll som statsministerkandidat.

– Han är en av Sveriges allra viktigaste politiker. Dessutom sticker det mer i ögonen på väljarna när det är en S-politker som anklagas för ersättningsfusk. Om en Centerpolitiker gjort samma sak hade det inte blivit lika stort, säger Simon Sundén.

Karaktären på inläggen har ändrats under skandalens förlopp.

I början var det mest nyhetsrapporteringar om vad som hänt. Då nämndes Juholts agerande också ofta i jämförelse med Carl Bildts Lundin Oil-affärer och Mona Sahlins Toblerone. Det överskuggas nu helt av inlägg om tappat förtroende och krav på avgång.

– De senaste dagarna har inläggen handlat om hans ledarskap och om förtroendefrågor. Väldigt många kräver hans avgång, men han får också starkt stöd från Socialdemokratiskt håll, säger Simon Sundén.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se


Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev