torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Journalisten kallade DN "Årets förvillare" efter bluff

Publicerad: 4 januari 2016, 13:41

Tre frågor till Helena Giertta, chefredaktör på Journalisten, som felaktigt stämplade DN som "Årets förvillare".


YL

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se


Varje år utser föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) ”Årets förvillare” med syfte att ”bekämpa de felaktiga föreställningar som förekommer i frågor som kan avgöras vetenskapligt”.

Förra året gick kalkonutmärkelsen till TV4:s Nyhetsmorgon. I dag publicerade tidningen Journalisten en artikel där man berättade att utmärkelsen i år gått till DN och dess chefredaktör Peter Wolodarski, bland annat med anledning av den så kallade ”frysboxen”. Uppgifterna byggde dock på ett bluffmejl.

Hur kunde det bli så här?

– Det händer inte så mycket och så såg jag det här pressmeddelandet. Jag tyckte att det var en konstig motivering så jag tog med det som var mest rimligt, men det var inte från Vetenskap och Folkbildning, säger Helena Giertta till Dagens Media.

Hur känns det att felaktigt ha utsett DN till "Årets förvillare"?

– Det känns förjävligt. Jag vet inte vad jag ska säga. Det är fruktansvärt pinsamt.

Kan man säga att Journalisten är "Dagens förvillare"?

– Ja det kan man väl säga om man vill vara rolig. Jag tror inte att så många har hunnit bli förvillade av artikeln, den låg ute i en kvart ungefär innan jag tog bort den, om det kan vara en tröst. Hur som helst är det pinsamt.

Journalisten har nu en rättelse på sin sajt. Föreningen Vetenskap och Folkbildning har också gått ut med ett meddelande på sin sajt om att ett pressmeddelande i föreningens namn gått ut till flera svenska redaktioner. Utmärkelserna "Årets folkbildare" och ”Årets förvillare” har ännu inte tillkännagivits.

Den falska nyheten om att DN och Peter Wolodarski fått priset ”Årets förvillare” återfinns på sajten vetenskap-folkbildning.nu vars syfte är att få VoF.se att skrota priset ”Årets förvillare” samt ”granska föreningen Vetenskap och Folkbildnings opinionsmetoder.”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev