Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Jocke och Jonna mäktigast – för andra året i rad

Publicerad: 27 september 2018, 13:11
Uppdaterad: 28 september 2018, 06:55

Duon Jocke och Jonna är mäktigast i sociala medier. Bild: Skärmdump från Jocke och Jonnas Youtube-kanal

Årets makthavare inom sociala medier heter Jocke och Jonna. Det visar Medieakademins kartläggning av vem som har makten på sociala medier.


För andra året i rad presenterar Medieakademin sin kartläggning Maktbarometern, som visar vilka som har störst räckvidd och engagemang i sociala medier.

Årets listan toppas av paret Jocke och Jonna Lundell, som även tog hem förstaplatsen förra året.

– Gamla medier måste förstå vad det är som håller på att hända, som det är nu kan de inte berätta för människor vilka som är relevanta. Det fungerar inte att alla pengar ska ligga i deras plånbok, det fungerar inte att de ska bestämma vilka folk ska lyssna på, säger Joakim Lundell i ett pressmeddelande.

Duon följs av kvällstidningen Expressen och influencern Therése Lindgren.

En raktet på listan är Margaux Dietz som går in från oplacerad till en 27:e plats, och Filip Dikmen som klättrar hela 154 placeringar och hamnar på en 31:a plats.

SVT Nyheter klättrar också en bra bit, från 55:e till 29:e plats, liksom SvD som klättrar med 29 placeringar och hamnar på 62:a plats.

Kartläggningen visar också att Expressen är mäktigast på Facebook, medan artisten Zara Larsson har störst inflytande på Twitter, följd av Carl Bildt.

Mäktigast på både Instagram och Youtube är Jocke och Jonna.

Maktbarometern är framtagen med hjälp av företagen Tenfifty, Recorded Future och organisationen Digital Reliance under ledning av Emanuel Karlsten, Gustav Martner och Anna Rosenqvist från Medieakademin.

Medieakademin har sedan tidigare mätt förtroendet för samhällsinstitutioner, enskilda företag och massmedier i Förtroendebarometern. 

Maktbarometern 2018, topp 10:

Jocke & Jonna Expressen Therese Lindgren Lukas Simonsson/JLC pewdiepie Ben Mitkus Newsner Aftonbladet I Just want to be cool Tova Helgesson

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.