Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

JK utreder Stoppa pressarna för förtal

Publicerad: 2 juni 2021, 11:33

Kändisnyhetssajten Stoppa Pressarna utreds för grovt förtal efter en publicering i Lambertz-fallet.

Foto: Patrik Svedberg + Stoppa pressarna (Skärmdump)

Justitiekanslern (JK) ska utreda om en artikel i Lambertz-fallet, som publicerats på kändisnyhetssajten Stoppa pressarna, utgör grovt förtal.


Ämnen i artikeln:

Daniel NyhlénStoppa Pressarna

Det var i våras som ett stort antal medier rapporterade om en ”toppjurist” som satt häktad misstänkt för våldtäkt. Kort efter häktningen valde juristen, som var Göran Lambertz, själv att gå ut med sitt namn. Kort därefter friades han från alla misstankar.

En av de sajter som rapporterade flitigt om fallet var kändisnyhetssajten Stoppa Pressarna. I en av artiklarna påstod Stoppa pressarna att orsaken att han friades var en ”hemlig” film. Nu har Justitiekanslern (JK), som är åklagare i tryck- och yttrandefrihetsmål, beslutat att inleda en förundersökning om uppgifterna i artikeln utgör grovt förtal. Det rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

– Generellt är det ovanligt att JK inleder förundersökningar om förtal. Just i det här fallet bedömde vi att det fanns skäl till det, och att det fanns anledning att rubricera ärendet som grovt förtal, säger Jens Kallmin, föredragande på JK, till Nyhetsbyrån Siren.

Stoppa pressarna har gjort sig känd som en sajt som ofta publicerar integritetskänsliga uppgifter. Förra hösten rapporterade Dagens Media att sajten i augusti 2020 skaffade ett utgivningsbevis. Samtidigt registrerades Daniel Nyhlén som ansvarig utgivare. Men genom att skaffa sig ett utgivningsbevis, men inte ansluta till det pressetiska systemet, blir Stoppa pressarnas rättsliga skydd egentligen än starkare eftersom det regleras i yttrandefrihetsgrundlagen.

– Genom det särskilda grundlagsskyddet har Sverige det starkaste skyddet i världen för yttrandefriheten – om man tittar både på de materiella och processuella reglerna. Så Stoppa pressarnas skydd är väldigt starkt i och med att de har skaffat sig ett utgivningsbevis, sade juridikprofessor Mårten Schultz, som också är SvD:s juridiske kommentator.

 

Dagens Media har sökt Daniel Nyhlén för en kommentar.

LÄS OCKSÅ: Stoppa pressarna har skaffat utgivningsbevis – men står fortsatt utanför det medieetiska systemet

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.