Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag08.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

JK utreder kommentar om ”mediajudar”

Publicerad: 5 Maj 2011, 03:38
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:12

Justitiekanslern inleder en förundersökning om yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp mot Sajten Patriot.nu.


Ämnen i artikeln:

JK

Det är i en artikelkommentar till en text publicerad på Nationellt Motstånds hemsida Patriot.nu som det misstänkt brottliga uttalandet finns.

Justitiekanslern, JK, har tidigare slagit fast att det är redaktionen för tidskriften Nationellt Motstånd som bestämmer vilka artikelkommentarer som ska publiceras på sajten. Då sajten har utgivningsbevis är innehållet – även kommentarerna – skyddat enligt Yttrandefrihetsgrundlagen, YGL.

Men publiceringen av den aktuella kommentaren, som bland annat refererar till ”mediajudar”, samt utrycker en önskan om att "galgar" ska resas, kan enligt JK ändå vara brottslig.

"De redovisade yttrandena i den aktuella artikelkommentaren får emellertid anses gå utöver vad som är tillåtet enligt den yttrandefrihetsrättsliga regleringen. Det finns således anledning att anta att yttrandefrihetsbrottet mot folkgrupp har begåtts", skriver JK i sitt beslut.

Nu inleder JK en förundersökning.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

JK

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.