Jimme Åkesson fick 20 000 fejkade följare på Twitter – på en dag

2014-06-03 10:49  

Vem som köpt Jimmie Åkessons 20 000 fejkföljare är höljt i dunkel, men enligt experten Hampus Brynolf har antal Twitter-följare blivit ett allt mer irrelevant mått.

Under helgen blev Jimmie Åkesson mycket poppis på Twitter. I ett slag fick hans konto runt 20 000 nya följare – vilket gör att han är en av de mest populära partiledarna på Twitter.

I skrivande stund har Jimmie Åkesson 43 700 följare, vilket kan jämföras med 23 900 för V-ledaren Jonas Sjöstedt, 32 000 för KD-ledaren Göran Hägglund och 32 300 för Centerpartiets Annie Lööf.

Men att Jimmie Åkesson plötsligt skulle få 20 000 nya följare på bara en dag är tämligen osannolikt. Istället rör det sig förmodligen om bluffkonton. Det menar Hampus Brynolf, strategichef på Intellecta Corporate.

– Det är inte verkliga följare utan det rör sig om en stor andel fejkkonton, säger Hampus Brynolf till Dagens Media.

Enligt analysverktyget Twitter Audit är hela 35 000 av Jimmie Åkessons följare fejk. Siffran ska dock tas med en nypa salt, men den ger ändå en fingervisning om hur stor andel av följarna som är fejk.

Att Jimmie Åkesson eller hans stab själva har köpt följare har Hampus Brynolf dock svårt att tro.

– Men huruvida det är någon SD:are som köpt följare för att höja honom eller om det är en motståndare som köpt dem för att sänka honom är höljt i dunkel. Det kan också röra sig om en spam-robot.

Jimmie Åkesson är dock inte ensam om att ha många fejkföljare. Att köpa 1 000 följare på Twitter kostar inte många kronor och sedan tidigare är det känt att flera kändisar och politiker som exempelvis Carl Bildt följs av många bluffkonton.

– Generellt sett är antal följare inte värt så mycket längre. Dels försvinner de över tid och dels vet folk att det inte är ett så relevant mått att titta på, säger Hampus Brynolf.

För Jimmie Åkesson är de 20 000 nya följarna "värdelösa", menar Hampus Brynolf, som under valrörelsen 2010 ansvarade för Socialdemokraternas digitala pr.

– De ger inte högre klout score utan det enda som händer är att han får 20 000 nya mejl i sin inkorg vilket säkert är irriterande. Jag ser inga fördelar med det här.

Sverigedemokraternas stabschef Linus Bylund bekräftar att SD inte har något att göra med de nya följarna.

– När jag hörde om det här första gången frågade jag Jimmie vad som hände på hans Twitter-konto och då frågade han mig samma sak. Det enda vi vet är att vi inte har gjort någonting, säger Linus Bylund till Dagens Media och fortsätter:

– Jag kan tycka att oavsett om tankarna är att vara snäll eller elak på något konstigt sätt så är det väldigt underligt att köpa följare till ett annat parti. Det kan också vara någon avancerad form av humor som jag inte förstår eller så har det blivit något fel. Det hela är mycket märkligt, men jag har ingen aning om hur det här funkar.

Linus Bylund håller med Hampus Brynolf om att antal följare på Twitter är oviktigt.

– Det är ingen fjäder i hatten, det viktiga är hur många riktiga följare man har. Det hade varit en sak om det var Facebook, där kan man komma ut väldigt brett med nyheter och annonser, men när det gäller Twitter är det ingen som bryr sig.

SD planerar dock inte att vidta några åtgärder för att bli av med Jimmie Åkessons fejkföljare.

– Jag vet inte riktigt vad man kan göra, men det är väl bara att ignorera det, säger Linus Bylund.

Medier publicerar ofta listor på vilka partiledare som har flest följare i sociala medier men Hampus Brynolf menar att de blivit allt bättre på att vara tydliga med att det kan röra sig om fejkade konton.

– Om Jimmie Åkesson skulle öka dramatiskt på en sådan där lista och det stod klart att han har en stor andel fejkade följare skulle storyn bli den omvända och ge dåligt spinn.

För de som inte har lika stor kunskap om Twitter kan det ju å andra sidan se ut som att Jimme Åkesson är väldigt poppis.

– Ja och där får man väl lägga ett visst ansvar på medierna att de inte bara redovisar följarsiffror okritiskt. Men jag har ändå känslan av att kunskapen börjat sprida sig lite mer. Allt fler vet att följarsiffror är ett dåligt mått på inflytande.

Hur ser marknaden för köpta följare ut i dagsläget, har den svalnat av något?

– Nej det är samma, det är ett ständigt race. Däremot har Twitter blivit duktigare och duktigare på att successivt radera fejkkonton. Det kommer vi se på Jimmie Åkessons konto de närmsta veckorna, antalet följare kommer minska, säger Hampus Brynolf och fortsätter:

– Långsiktigt kommer det här kanske att utradera marknaden för köpta följare, men i nuläget är det fortfarande bara en googling bort så hittar du en lång rad sajter som säljer en jäkla massa följare för några dollar.

I dagsläget kan 1000 följare på Twitter kosta så lite som två dollar. En annan sajt säljer 10 000 följare för 15 dollar.

I höstas köpte Mateusz Piekut, programledare för Dagens Medias webb-tv-program "Deadline", hela 60 000 följare på Twitter. Se programmet nedan:

TV: Höjdpunkterna på Sime 2012 – men varför är det så få kvinnliga talare? 

LÄS OCKSÅ:

Mediakungen: ”Byråerna är rädda att fusket ska komma ut”

Här säljer han 100 000 Youtube-views 

Dante Thomsen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt