Jennifer Wegerup tar Twitter-paus: "Samtalsklimatet i dag är väldigt hårt"

2016-02-08 16:48  
Cashad bild från Jennifer Wegerups twitter samt kritik från twittraren @blisk. Foto: Skärmdump/montage

Aftonbladetkrönikören delade en gammal artikel – sedan försvann hon från det sociala nätverket. Nu berättar hon varför för Dagens Media.

I morse twittrade Aftonbladets krönikör Jennifer Wegerup ut en artikel om att ambulansarbetare i Sverige utrustas med skottsäker väst. Artikeln var från 2003 – och för det fick hon kritik.

"När inte ens journalister bryr sig om källkritik. (artikeln är från 2003)", skrev Marcus Jerräng, under signaturen @blisk, på det sociala nätverket.

Kort efter att tweeten skickats försvann Jennifer Wegerups konto från Twitter. Något som fick twittrare att undra vad som hänt med den populära krönikörens konto.

"Så.. Aftonbladets Jennifer Wegerup ifrågasätts för att hon länkar 13 år gammal artikel - RADERAR sitt konto?!", twittrade journalisten Emanuel Karlsten.

När Dagens Media talar med Jennifer Wegerup säger hon att hon inte kommer ihåg hur hon formulerade tweeten. Vidare säger Wegerup att hon inte har raderat sitt konto utan att hon bara lagt det som vilande, något som hon funderat på en längre tid. Twitter tar enligt henne för mycket tid och energi och stjäl i viss mån fokus från annat skrivande.

– Det här är inte varför jag pausar. Jag gick med på twitter först i april 2015, för att jag varit mycket tveksam till det. Men det finns ett tryck på att man ska twittra, för att "syns du inte finns du inte". Så jag gick med. Men samtalsklimatet i dag är väldigt hårt och jag har känt en tid att "ska jag verkligen twittra?". Just i dag satt jag med feber och sjuka barn och kunde inte ta en debatt och kände att det det här blev det naturliga tillfället att ta en paus, säger hon.

Jennifer Wegerup säger att hon och hennes familj varit sjuk under en lång tid, vilket gjorde att hon var stressad och trött och därmed slant på källkritiken när hon delade vidare artikeln i morse.

– Jag beklagar att jag tweetade vidare en gammal artikel. Det tar jag på mig att det är dåligt. Man ska ha koll på sina källor. Jag blir förbannad på mig själv. Jag var trött och hade för bråttom helt enkelt, säger hon.

Wegerup utesluter dock inte en comeback på Twitter snart.

– Så lätt blir folk inte av med mig! När barnen och jag är friska och jag "fit for fight" är jag tillbaka på banan igen. Men ska jag twittra i längden eller söka ett långsammare samtal? Det är en annan fråga som jag inte vet svaret på än.

Jon Demred

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt