Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Jättehaveri när Facebook försvann från internet

Publicerad: 5 oktober 2021, 06:02

Facebook-universumet drabbades av stora störningar under måndagen. Facebooks, Whatsapps, och Instagrams användare hade stora problem att använda tjänsterna. Nu tror experter att Facebooks försvann från internet i samband med en uppdatering.


Ämnen i artikeln:

FacebookWhatsappInstagramsociala medier

På måndagskvällen drabbades Facebooks tjänster av stora störningar. Användare hade svårt att logga in och publicera inlägg på de sociala plattformarna. 

– Det verkar bero på någon form av handhavande fel hos Facebooks tekniker. Man får nog anta att det brinner rätt rejält i knutarna där nu, med att försöka återställa alltihopa, säger Måns Jonasson på Internetstiftelsen till TV4 Nyheterna, enligt Omni.

LÄS MER: Roboträdsla sätter stopp för annonsköp på Facebook under pandemin 

Enligt Måns Jonasson försvann Facebook från internet, förmodligen när en uppdatering gick snett. 

Marcus Murray, grundare av cybersäkerhetsföretaget Truesec, uppger att det förmodligen handlade om ett tekniskt fel och inte en attack, skriver TT, enligt Omni.

Enligt New York Times slutade även Facebook-anställdas passerkort att fungera i samband med haveriet. Även deras egna interna system låg nere, skriver tidningen.

Orsakerna till nedgången var enligt Facebook försök att ändra konfigurationen i ett antal routrar som koordinerar trafiken mellan Facebook-servrar. Det ledde till en snöbollseffekt som fick till följd att sajterna stängdes ner, skriver Aftonbladet.

LÄS MER: ”Sålde Google just ut Facebook till EU?” 

Joakim Wedholm

Reporter

joakim.wedholm@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev