måndag25 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Jättebråk om Sifos nätmätningar

Publicerad: 29 november 2010, 09:16

Massiv branschkritik riktas mot Martin Ahrend, vd för Bonniers säljbolag Bink, efter att bolaget valt att inte ansluta sig till Sifos webbmätningar. Nu hotas Bink-medierna av bojkott och hela Sifos webbprojekt riskerar att haverera. "Martin Ahrend har jobbat för att förstöra branschfrågor i många år", säger OMD:s Carl Wåreus.

Ämnen i artikeln:

Martin AhrendSveriges MediebyråerDI.seTNS SifoOMDStaffan SlörnerCarl WåreusDN.seBink

HW

Henrik Widell


Sifo började nyligen redovisa de av mediebyråerna hett efterlängtade RM-siffrorna för internet. Men en aktör är inte med – Bonniers Bink som säljer för tunga sajter som dn.se och di.se.

Företagets vd, Martin Ahrend, sa till dagensmedia.se förra veckan att Bink inte haft någon insyn i projektet på över ett år och att de inte har fått en konkret förfrågan att vara med. Enligt TNS Sifo stämmer inte det.

– Dn.se och di.se har varit med i det här projektet från starten och de har varit drivande. När Bink tog över blev vi förvånade när de helt plötsligt inte ville vara med, men di.se har suttit med ända fram till sista mötet, och vi har under hela tiden varit i löpande kontakt med Bink, säger Lars Näsström, projektledare på TNS Sifo.

Martin Ahrend:

– Efter att ni skrev i förra veckan blev jag kontaktad av Sifo och vi har bokat ett möte. Jag antar att de vill presentera sitt system men de har ännu inte kommit med någon formell förfrågan, that’s it.

Carl Wåreus, client service director på OMD och tidigare ordförande i Sveriges Mediebyråer, hävdar att Martin Ahrend varit fullt informerad:

– Martin Ahrend har jobbat för att förstöra branschfrågor i många år och har en egen agenda som ingen annan än han förstår, att bara man döljer saker så går allting mycket bättre. Men det är ju tvärtom, transparens ger förtroende men det är inget Martin Ahrend jobbar för.

Enligt Carl Wåreus har Martin Ahrend haft synpunkt på synpunkt på Sifos RM-mätningar som den tillsatta arbetsgrupp av medier, mediebyråer, tillsammans med Sifo försökt lösa.

– Men då är det alltid något annat som inte är bra. Det känns inte som om Bink har ingen ambition att gå med i Sifos RM-mätningar.

Han fortsätter:

– Medierna inom Bink är seriösa medier och jag tycker att det är dags att lyfta den här frågan högre upp inom Bonnier, för det är synd att en enda person ska få förstöra så mycket för så många. Det börjar luta mot att vi framöver helt enkelt väljer att investera pengar i andra medier än de som finns hos Bink.

Martin Ahrend säger om den skarpa kritiken:

– Om det är så Carl Wåreus känner så föreslår jag att han lyfter luren och ringer så kan vi prata om saken.

Men har ni som ambition att gå med i Sifos RM-mätningar?

– Som jag sa nyss, Sifo har bokat ett möte och innan vi har haft det kan jag inte säga mer. Det börjar likna pajasvarning det här.

Hur menar du då?

– Att det finns en väldig massa människor som tycker en väldig massa saker i Dagens Media istället för att bara lyfta luren och ringa mig.

Anders Berglund, försäljningsdirektör på Aftonbladet, har varit en av de drivande krafterna bakom webb-mätningarna och han varnar nu för att hela projektet kan komma att gå i kvav:

– Tanken bakom webb-mätningarna är ju att så många som möjligt är med, så att vi får en rättvisande bild av investeringarna. Om Bink väljer att stå utanför – varför ska då vi vara med?

Staffan Slörner, vd för Sveriges Mediebyråer:

– När aktörer är ute i medierna och uppger falska skäl till varför de inte vill vara med, då blir jag faktiskt arg.

Sveriges Mediebyråer har ett styrelsemöte i dag och Staffan Slörner avvaktar fler kommentarer tills det har hållits.

Läs även i DM Plus: Stora sajter står utanför nätmätningar

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev