Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Jättarna med och protesterar

Publicerad: 10 September 2014, 06:37
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:29

Reddit, Vimeo, Twitter, Wordpress och Netflix är några av bolagen som i dag deltar i "Internet slowdown".


I dag, den 10 september, genomförs nätaktionen internet slowdown. Den riktar sig mot ett nytt förslag från amerikanska Federal Communications Commissions (FCC).

Det kritiserade förslaget handlar om att internetlevereantörer i USA lättare ska kunna styra och prioritera internethastigheten för deras kunder.

Ett 100-tal it-företag skrev till den amerikanska myndigheten och och hävdade att förslaget möjliggjorde för internetleverantörer att " både ekonomiskt och tekniskt diskriminera internetföretag och även belasta dem med nya kostnader", skriver BBC.

I förlägningen innebär detta att nätneutraliteten undermineras, vilket är ett hot mot hela internet, enligt kritikerna.

En annan uppfattning är att FCC:s förslag, i alla fall kortsiktigt, inte kommer påverka allmänheten över huvudtaget, enligt Extremetech.

Ett sätt att sympatisera med kritikerna i dagens protset, som går undet namnet "Battle for the net" och "internet slowdown", är att byta ut sin avatar i sociala medier mot en klassisk snurrade "loading"-symbol. Denna symbol läggs även ut under dygnet på de stora nätjättarnas sajter.

Men bolagen är noga att påpeka att deras sajters intenetuppkoppling i realiteten inte är försämrade, enligt kampanjsajten.

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.