Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Jan Helin till attack mot Emanuel Karlsten

Publicerad: 16 Februari 2015, 08:32
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:13

Jan Helin sågar Emanuel Karlstens kritik av Flashback-publiceringarna och tycker att den ger ”förnimmelser av en skrattspegel i en skräckfilm med Josef Fritzl tema”.


Ämnen i artikeln:

Emanuel KarlstenJan Helin

Under hela förra veckan gjorde Aftonbladet flera publiceringar där tidningen avslöjade hur personer i olika samhällspositioner hatar och hotar anonymt på Flashback.

Granskningen var ett samarbete med Researchgruppen som kommit över en del av Flashbacks databas.

Artiklarna har skapat många reaktioner, både positiva och negativa. I går bemötte Aftonbladets publisher och ansvarige utgivare Jan Helin en del av kritiken i sin Söndagskolumn.

" De mest skruvade menar till och med att granskningen kränker själva hatarna och hotarnas integritet. Vi har alltså inte publicerat deras namn och bild, men sökt upp dem för att söka svar på frågan vad de tror att de håller på med. Det skulle alltså vara oacceptabelt", skriver han bland annat.

Bland annat går Jan Helin till attack mot medieprofilen Emanuel Karlsten. Emanuel Karlsten menar att Flashback är en viktig ventil för personer som vill diskutera bland annat droger och sexuella böjelser med någon.

Han anser att anonymiteten hos användarna därför ska vara okränkbar och att användaruppgifterna inte borde få falla i händerna på journalister.

Emanuel Karlsten tar även upp att forumet inte bara handlar om hat och hot och hänvisar till en tråd om pelargoner. Som svar frågar sig Jan Helin om det är han, världen eller hans kollegor som håller på att bli galna och fortsätter:

Jag får förnimmelser av en skrattspegel i en skräckfilm med Josef Fritzl tema. Här går vi runt i vardagsrummet har trevligt och pratar pelargoner, diskmaskin och katter. Måste du förstöra allt med att tjata om det där i källaren?”.

Emanuel Karlsten tycker att Jan Helin är för svepande i sina argument.

– Jag har läst det och tycker framför allt att det är kul att han blev engagerad av min text. Det tråkigt är att han inte svarar på någon av frågorna jag ställde. Jag undrar var gränsen går, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– Hur många privatpersoners identiteter får röjas för att komma åt ett tiotal offentlig personer? Skulle de tacka ja till FRA:s databas?

Emanuel Karlsten tror att frågan också handlar om hur mediernas roll har förändrats.  

– Det här säger mycket om den förtroendeklyfta som håller på att bildas mellan medborgare och journalister, säger han.

I sin Söndagskolumn fortsätter Jan Helin:

" Journalister får ofta reda på en massa saker om människor som inte lämpar sig för publicering. Det är en del av yrket som ställer stora krav på journalister. Men vad är slutsatsen? Att journalistiken därför bör avstå från att granska hat och hot i ett forum som Flashback eftersom vi kan få reda på saker som inte är relevanta? Bör det i så fall gälla på flera områden? Det är med förlov sagt kort tänkt".

Jonas Löfvenberg

jonas.lofvenberg@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Emanuel KarlstenJan Helin

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.