Jan Helin spökskrev Alex Schulmans blogg

2013-01-31 13:07  

Alex Schulmans sista "avbön" bestod inte av bloggarens egna ord. Istället spökskrev förre nyhetschefen på Aftonbladet Jan Helin stora delar av texten. Det avslöjar Schulman i tidningen Vi.

Medievärlden.se berättar idag sanningen bakom bloggen ”Att vara Alex Schulman”. Hans provokativa uttalanden fick både ros och ris – och kostade honom så småningom jobbet som Aftonbladets stjärnbloggare.

"Detta är mitt sista inlägg på "Att vara Alex Schulman". Bli inte arga nu. Jag ska förklara varför jag stänger bloggen..."

Detta inlägg skrevs den 1 oktoben 2007. Men den som satt bakom tangentbordet var inte Alex Schulman utan Aftonbladets förre chef.

– Det var Jan Helin som skrev inlägget, vilket är jävligt kul. Men då var det fruktansvärt. Jag färgade det lite, men åttio procent av det som alla tror är min egen personliga avbön är skrivet av Aftonbladets chefredaktör, säger Alex Schulman till tidningen Vi.

Jan Helin har skriftligen bekräftat att det är korrekt. Han uttrycker beundran för Schulman som skribent och iakttagare av samtiden men påpekar samtidigt att han var "blind för kraften i en plattform som Aftonbladet".

"Jag kände ett ansvar att hjälpa honom ur ett hörn han målat in sig i på grund av en pensel jag försett honom med", skriver Jan Helin.

Helen Preutz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt