Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Jan Helin: "Ingen häxjakt på Lundsberg"

Publicerad: 2 September 2013, 05:59
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:36

Det är inte mediernas bevakning utan inkompetens och en värdegrund präglad av kränkningar som ligger bakom stängningen av Lundsberg. Det skriver Aftonbladets Jan Helin.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Det var i förra veckan som Lundsbergs sparkade rektor Staffan Hörnberg gick till rasande angrepp på medierna på sin Facebook-sida med anledning av stängningen av Lundsberg.

Bland annat anlagade han medierna för att bedriva en häxjakt. Staffan Hörnberg menar också att han och Lundsberg varit utsatat för "en förföljelse utan motstycke".

Nu får han svar på tal av Aftonbladets publisher Jan Helin, som i sin blogg sågar påståendet om att medierna bedrivit en häxjakt.

" När upprivna unga elever vräker ur sig det kan vi kanske avskriva det som oreda i tanken på grund av affekt. När föräldrar till samma elever uttrycker samma sak syns något symtomatiskt och obehagligt i historien om Lundsberg".

Jan Helin poängterar att få av skolans försvarare uttrycker medkänsla för de elever som drabbats av de systematiska kränkningarna.

Han tycker inte heller att någon av de ansvariga erkänner att det finns några problem på Lundsberg – som istället beskrivs som ett paradis som nu förtörts av " skövlats och förstörts av krafter utifrån. Av fientliga makter som media och skolinspektionen".

Han går också hårt åt skolans ledning, som han kallar för inkompetent. Den inkompetenta ledningen och skolans värdegrund som Jan Helin menar går ut på att starka elever söker upp svagare elever och kränker dem.

Samtidigt poängterar Jan Helin att medierna – och läsarna – är så vana vid mobbningshistorier på elitskolorna att det skapat en medietröttnad.

" Men flera av de kränkningar som skett i den paradisiska miljön på Lundsberg är så utstuderat grova att de av egen kraft bryter nyhetsvallen. De blir sensationella. Inte på grund av medias eventuella klasshat eller svenska avundsjuka. Utan på grund av att händelserna är sensationella i ordets exakta mening, alltså uppseendeväckande. Det är våldtäkter med kvastskaft i ändtarmar, metoder snarlika tortyrmetoden skendränkning och nu senast brännmärkning med ögonbindel och strykjärn", skriver Jan Helin, som också poängterar att uppgifterna kommer från polisutredningar och från Skolinspektionen – och inte från media.

Jan Helin passar också på att ge ett råd till Lundsbergs ledning:

" Jag rekommenderar verkligen den högljudda kretsen kring Lundsberg att sluta prata om medias häxjakt och istället djupläsa William Goldings klassiker Flugornas Herre".

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.