Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

”Jag är extremt bekymrad över Tiktok”

Publicerad: 17 november 2022, 07:01

Amerikanska säkerhetstjänster varnar återigen för kinesiska Tiktok. När FBI-chefen Christopher Wray talade inför kongressen i USA berättade han varför han är så orolig.

Ämnen i artikeln:

Tiktoksociala medierToppnyheter förmiddag

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@dagensmedia.se


Efter att Donald Trump valdes till president i USA i Valet 2016 satte han sikte på den kinesiska sociala medier-appen Tiktok. Säkerhetstjänster hade varnat för att kommunistpartiet kan få tillgång till information om amerikanska medborgare. Både Microsoft och Oracle visade intresse för att köpa verksamheten och förlägga servrarna i USA för att minska oron. Affären gick aldrig igenom men amerikanska säkerhetstjänster är fortsatt oroliga.

LÄS OCKSÅ: Nicklas Hermansson: ”Därför vinner Tiktok kulturkriget” 

Natten till onsdag talade FBI-chefen Christopher Wray inför kongressen i USA.

– Jag är extremt bekymrad över Tiktoks verksamhet i USA, sade han, enligt Svenska Dagbladet och fortsatte:

– Det handlar om möjligheten för den kinesiska staten att använda Tiktok för att samla in data om miljontals användare. Eller kontrollera rekommendationsalgoritmen, vilket skulle kunna användas för påverkansarbete här om de så vill. Eller för att kontrollera mjukvaran på miljoner enheter, vilket ger dem möjlighet att potentiellt påverka personliga enheter tekniskt.

Enligt uppgifter till Bloomberg överväger USA:s regering att tilllåta Tiktoks fortsatte existens om företaget servrar slussas genom ett amerikanskt bolag så säkerhetstjänster får insyn i datan, skriver Svenska Dagbladet.

LÄS OCKSÅ: De kan vinna Mixx Awards 2022 

Många republikaner vill dock gå längre och förbjuda appen helt.

Svenska Dagbladet har sökt den svenska regeringen om hur de ser på Tiktok i Sverige men de har inte återkommit. Till tidningen säger Säpo att Kina är ett av de länder som utgör de största säkerhetshoten mot Sverige:

”Vi kan konstatera att kinesiska företag enligt lag är skyldiga att dela med sig av teknologi och kunskap till landets civila och militära underrättelsetjänster.”

LÄS OCKSÅ: Tiktok-chefen: ”Här för att ta tempen” 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev