Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Irena Pozar får inget skadestånd

Publicerad: 11 december 2017, 14:33
Uppdaterad: 11 december 2017, 14:38

Det blir inget skadestånd för Irena Pozar som stämde staten tidigare i år efter hatiska kommentarer.


Den 10 mars i år lämnade advokaten Sebastian Scheiman och Mårten Schultz, ordförande för Institutet för Juridik och Internet, in en ansökan om skadestånd till Justitiekanslern, för journalisten Irena Pozars räkning.

Bakgrunden till ansökan om skadeståndet är att hon under sin tid som krönikör på Nyheter24 fick motta grova hatiska och hotfulla kommentarer.

"Det är sexistiska feministidioter som Irena som skulle behöva hålla käften. Hon gör ju bara bort sig. Upp med en kniv i fittan på sexistiska feminister", löd en av kommentarerna som skrevs våren 2014.

Mannen som skrev kommentaren har sedan tidigare friats för ofredande i hovrätten. Hovrätten gjorde en sammantagen bedömning och kom fram till att mannens kommentar "inte har utgjort ett sådant hänsynslöst beteende som krävs för att ansvar för ofredande skulle kunna komma i fråga".

Nu står det klart att JK avslår Irena Pozars ansökan om 60.000 kronor i skadestånd. JK menar att det inte har förekommit någon överträdelse av Irena Pozars rättigheter enligt Europakonventionen.

I JK:s bedömning står det att hovrättens bedöming inte innebär att staten brustit i sin "förpliktelse att skydda sökanden" och att mannens agerande faktiskt är "straffrättsligt sanktionerat i svensk rätt".

På Twitter kommenterar Irena Pozar själv JK:s slutsats:

 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev