Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Internet viktigaste informationskällan

Publicerad: 10 November 2016, 08:14
Uppdaterad: 10 November 2016, 10:17

Internet har gått om tv som svenskarnas viktigaste informationskälla.


Ämnen i artikeln:

Svenskarna och internet

Tv har länge varit den främsta informationskällan för svenskarna, men internet har knappat in de senaste åren, framför allt bland de yngre.

I år har internet för första gången gått om tv, och är nu den största informationskällan totalt. Bland de yngsta svenskarna, 16-25 år, rankas även Facebook högre en traditionella medier som källa till information.

Det visar IIS årliga undersökning Svenskarna och internet, som presenterades på torsdagsmorgonen.

IIS bad undersökningsdeltagarna att ranka olika informationskällor från 1 till 5. Snittet för internet hamnade på 3,7, medan tv hamnade på 3,5.

Bland människor upp till 45 år rankas internet betydligt högre än traditionella medier, medan de över 55 fortfarande ser tv som den främsta källan.

Internet är dessutom den viktigaste källan till nyheter för de upp till 45 år, men tv är fortfarande den största nyhetskällan totalt.

– Det här innebär att vi behöver informera och utbilda mer kring källkritik på webben, sade IIS Måns Jonasson vid torsdagens presentation, och tog upp USA:s presidentval där alternativa nyhetskällor på nätet har spelat en avgörande roll.

Svenskarna och Internet

Undersökningen Svenskarna och internet genomförs varje år av IIS, Internetstiftelsen i Sverige.

I år har 2 844 personer från 16 år och uppåt intervjuats. 55 procent av deltagarna är män och 48 procent kvinnor. 65 procent bor i stad och 35 procent på landsbygden.

Ämnen i artikeln:

Svenskarna och internet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.