Instant articles till Wordpress

2016-03-08 08:51  
Facebook vill skapa tjänsten du aldrig behöver lämna, ett eget internet inom Facebook. Foto: Pressbild från Facebook. Foto: Pressbild från Facebook.

Facebook trappar upp jakten på publicisternas innehåll. Nu ska Instant articles bli tillgängligt för de miljontals publicister vars sajter bygger på Worpress.

Facebooks Instant articles, formatet som gör att medier kan publicera sitt innehåll direkt på Facebook, ska bli tillgängligt för alla sajter som bygger på Wordpress.

Det uppger Facebook i en pressrelease.

Enligt Facebook bygger ”över 25 procent” av alla webbens sajter på Wordpress.

”Vi är upprymda över att kunna hjälpa miljontals publicister över hela världen att ge Instant articels-upplevelsen till sina läsare”, skriver Facebook.

För några veckor sedan avslöjade Facebook att Instant articles, som tidigare varit begränsat till utvalda publicister runt om i världen, ska kunna användas av alla världens publicister – oavsett storlek. Lanseringen sker i och med Facebooks F8-konferens den 12 april.

De medier som väljer att leverera sitt material som Instant articles tappar direkttrafiken till sina sajter. Därför har många svenska publicister hittills varit restriktiva med hur mycket innehåll som distribueras på det sättet.

Medierna kan välja att själva sälja annonser i anslutning till materialet och behålla hela intäkten. De kan också välja att låta Facebook sköta försäljningen mot en andel av annonsintäkterna.

För många annonsörer är Facebooks extremt detaljerade målgruppsdata kring sina användare en nyckelfaktor.

För att driva medierna mot det senare alternativet, som bygger på Facebooks audience network, har Facebook valt strypa tillgången till målgruppsdata för de medier som väljer att själva sälja annonserna i Instant articles.

”För annonser sålda direkt av ditt team kommer du inte att ha tillgång till Facebooks målgruppsstyrning (Facebook tageting)”, skriver Facebook i dokumentationen kring Instant articles.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt