Gå direkt till textinnehållet

Digitalt presenteras av:

Instagram rensar bort fejkföljare – Kenza drabbad

Instagram har rensat bort fejkkonton och köpta följare i en stor räd.

Tre av tio svenskar använder bildtjänsten Instagram, enligt den senaste statistiken från .SE. Det är också den sociala mediekanal som ökar mest i Sverige. Nu har Instagram rensat bort ett stort antal spam-konton och fejkade följare för att rensa upp i det sociala mediet.

”Dina antal följare har förändrats. Vi har just avslutat en fix för att ta bort skräppost-konton”, meddelade Instagram i går. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

Förutom ett stort raseri från vanliga medlemmar ledde nyheten till att flera kändisar tappade en stor andel av sina följare – och anklagades för att ha köpt följare. Justin Bieber tappade till exempel 3,5 miljoner följare, enligt Business Insider.

Bloggaren Kenza Zouiten har ett av Sveriges största Instagramkonton, där hon bland annat gör reklam för spa-anläggningar och modeföretag. Också hon drabbades av Instagrams räd. På sin blogg skriver hon att hon tappat runt sju procent av sina följare.

"Haha, fasen… Var så nära en miljon! Jag och mina bloggande/instagrammande vänner kom fram till att alla vi (som aldrig köpt följare) tappade typ samma procentandel av våra följare så det är inget konstigt med det. Däremot så kunde man se folk som tappade mer än hälften av sina följare så det var ju lite….misstänksamt".

Publicerad 2014-12-19 11.57Uppdaterad 2015-12-06 12.18

Ämnen i artikeln:

Dela artikeln: