Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Inga politiska Facebookannonser veckan före USA-valet

Publicerad: 4 september 2020, 07:07

Facebook inför ett tillfälligt förbud för politiska annonser sista veckan innan det amerikanska presidentvalet i USA.

Foto: Janne Næss

Sista veckan före det amerikanska presidentvalet i november kommer det inte att dyka upp några politiska annonser i Facebook-flödet.


Ämnen i artikeln:

FacebookFacebookMark Zuckerberg

Till skillnad från Twitter har Facebook tidigare hållit fast vid att man inte kommer att stoppa politiska annonser på sociala medier-nätverket. Inte ens om de innehåller desinformation. Det eftersom Facebook inte vill verka som en ”självutnämnd domare” för det politiker ger uttryck för.

Men efter den stora annonsörbojkotten under våren, som grundade sig i ett missnöje kring Facebooks policy gällande politiska annonser, spreds uppgifter om att Facebook övervägde att införa ett förbud – om än bara tillfälligt.

LÄS OCKSÅ: Svenska Facebookchefen: ”Bojkott inte rätt väg” 

I går, torsdag, bekräftades detta av Facebooks vd Mark Zuckerberg. I en Facebook-post skriver han att det inte kommer att förekomma några politiska annonser veckan före det amerikanska presidentvalet som hålls den 3 november i år. Dessutom kommer inlägg som syftar till att få folk att avstå från att rösta att raderas. Efter omröstningen kommer Facebook också att ta bort eventuell felaktig information om valresultatet.

LÄS OCKSÅ: Svenska Facebook bekräftar: Ingen faktakoll av politiska annonser

 

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.