Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Inför det amerikanska valet – RUG kampanjar för stärkt pressfrihet

Publicerad: 29 september 2020, 09:00

Ambitionen med kampanjen är att alla kandidater, i presidentvalet, kongressvalet och lokala val offentligt ska stå upp för – och lova att skydda – pressfriheten.

Foto: Melker Dahlstrand

Med anledning av det amerikanska presidentvalet drar Reportrar utan gränser i gång den globala kampanjen #Pressfreedompact.


Om lite drygt en månad, den 3 november, avgörs det amerikanska presidentvalet.

Inför detta lanserar nu organisationen Reportrar utan gränser (RUG) en stor kampanj om pressfrihet, vilken går under namnet #Pressfreedompact.

Ambitionen med kampanjen är att alla kandidater, i presidentvalet, kongressvalet och lokala val offentligt ska stå upp för – och lova att skydda – pressfriheten.

– Vi utmanar president Donald Trump och Joe Biden att föregå med gott exempel och bli de första som skriver under #Pressfreedompact, säger Daphne Pellegrino, RSF påverkanschef i USA, i ett pressmeddelande.

Utöver att RUG vill att kandidaterna undertecknar #pressfreedompact innehåller kampanjen också åtta rekommendationer vilka samtliga handlar om att stärka pressfriheten.

– Vi lanserar kampanjen i ett kritiskt ögonblick, när attackerna mot pressfriheten i såväl USA som resten av världen aldrig varit värre. Det kommande presidentvalet är ett tillfälle att vända utvecklingen, att börja reparera de skador som gjorts på pressfriheten i USA, och även föregå med gott exempel för resten av världen, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser (RSF) Sverige.

På Reportrar utan gränsers årliga Pressfrihetsindex rankas USA på plats 45 av 180.

RUG:s åtta rekommendationer till kandidaterna i presidentvalet (i korthet):

1. Att inom 100 dagar som president göra ett offentligt uttalande med löfte att försvara pressfriheten.

 

2. Kongressen bör hålla en debatt med experter och regeringsföreträdare om hoten mot pressfriheten i USA.

 

3. Presidenten och kongressen bör garantera att media har god tillgång till den verkställande såväl som den utförande makten.  

 

4. Kongressen bör godkänna och presidenten underteckna en lag som skyddar journalister från att dela med sig av källor och information.

 

5. Kongressen bör reformera Spionlagen så att den skyddar journalister från att lagföras för brott inom ramen för lagen.

 

6. Kongressen bör godkänna och presidenten underteckna en lag som stärker pressfriheten inom USA:s utrikespolitik.

 

7. Presidenten bör prioritera stopp för straffrihet mot journalister och öka insatserna för att få fängslade journalister runt om i världen frisläppta.

 

8. Kongressen bör förnya lagen om sociala plattformar och reformera sektion 230 för att stärka spridning av trovärdig information på internet.

 

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev