Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

"I framtiden kommer tekniken ha löst allt"

Publicerad: 11 april 2018, 08:11
Uppdaterad: 13 april 2018, 08:58

Amber Case (t.v) och Next M:s moderator Maddy Savage, tidigare varit journalist på BBC. Foto: Simon Nilsson.

NEXT M. Nu drar marketing- och techeventet Next M igång. Först ut på scen är cyborgantropologen Amber Case: "Det spelar ingen roll om en maskin kan prata alla världens språk om alla stör sig på sättet den pratar".

Ämnen i artikeln:

Next M

SN


I dag drar marketing- och techkonferensen Next M igång på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Eventet, som även pågår under torsdagen, fokuserar i år på bland annat AI, VR och annan teknologisk utveckling, och den tredje upplagan av Group M:s konferens har ett grafiskt rymdtema.

Next M-generalen Niklas Hedberg berättade igår, tisdag, att de sista förberedelserna skulle pågå fram till midnatt.  

– Det blir intensivt. Det ligger alltid en nerv i luften så här kvällen före, sade han till Dagens Media, och fortsatte:

– Branschen möts här, och jag tror att det är i det mötet det kan hända saker. Vi måste tillåta oss själva att tänka större tankar, och våga utmana status quo. Riva sönder det vi har gjort tidigare och sluta bygga på gamla grunder.

När nu årets Next M väl är igång var det Group M:s sprillans nya vd Martin Hugosson som äntrade scenen för att hälsa skaran på omkring 1 200 välkomna. 

Direkt efter honom var det Next M:s första huvudtalare som klev upp på scenen. Amber Case är en cyborgantropolog som undersöker hur människor och teknik interagerar och utvecklas tillsammans.

Under dagens event utgick hon ifrån sin föreläsning "We are all cyborgs".

Framför allt pratade hon om vikten av att interaktion med hjälp teknik måste vara mer meningsfull. Amber Case lyfter bland annat fram viktena av calmtech.

– Jag är här för att berätta att ni alla är cyborgs, inledde Amber Case från scenen inne på Münchenbryggeriet.

– Vi har sagt det här i 20-25 år nu, men i en punkt i framtiden kommer tekniken ha löst allt.

Amber Case menar att mycket kanske handlar om att vi inte behöver smartare teknik, utan att det är vi människor som behöver bli smartare. Samtidigt anser hon att det är av stor vikt att veta vad människor behöver när man skapar en ny produkt eller teknik. Samt att den måste vara förståelig och meningsfull.

– Det spelar ingen roll om en maskin kan prata alla världens språk, om alla stör sig på sättet den pratar. Ta bara CC3PO från Star Wars, han kan hur många språk som helstm, men hur som helst är han väldigt störig, säger Amber Case.

Hon lyfter även fram frågan kring teknik och integritetsproblem.

– Just nu har alla här inne en videokamera i fickan. Men ingen tänker på det. Teknik som blir så självklar blir till slut osynlig. När Google Glasses kom fokuserade pressen på just videofilmandet. Vanligtvis har en kamera en lampa som lyser när den filmar. Google Glasses har inte ens en sådan typ av indikator. Folk vet inte ens om den filmar eller inte.

– Teknikutvecklare måste veta hur den sociala uppfattningen ser ut. När hissarna först kom var folk rädda, det ledde till att utvecklarna vill sakta ned dem. Allt nytt riskerar att attackeras och ifrågasätta.

Innan Amber Case lämnar scenen avslutar hon med orden:

– Vi har superdatorer i vår ficka – använd dem. Vi har en fantastiskt tid framför oss.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev