Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Huawei-teknik stoppas från 5G-auktioner

Publicerad: 20 oktober 2020, 11:59

Bolag som använder Huawei-teknik kommer inte få delta i 5G-auktioner. Det eftersom tekniken bedöms kunna skada rikets säkerhet.

Tre, Tele2 och Telenor, Telia Sverige och Teracom får slåss om 5G-tillstånd i frekvensbanden. Men det under villkoret att de inte använder produkter från kinesiska Huawei och ZTE.

Ämnen i artikeln:

Huawei

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Den 10 november drar auktionen om 5G-tillstånd i frekvensbanden i gång. Processen väntas ta omkring tio dagar.

Men bolag som använder produkter från kinesiska Huawei eller ZTE kommer inte att kunna landa något tillstånd i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden, rapporterar svt.se. Att det är ett villkor för att man ska kunna buda på 5G-tillstånden är ett resultat av en förhandsprövning som gjorts av Post- och telestyrelsen (PTS), Försvarsmakten och Säkerhetspolisen, i enlighet med den nya lagstiftning som gäller sedan 1 januari 2020.

Med och slåss om tillstånden – om de hinner rensa ut den kinesiska tekniken före den 1 januari 2025 – är Hi3G Access (Tre), Net4Mobility (Tele2 och Telenor), Telia Sverige och Teracom. Det står klart sedan Post- och telestyrelsen (PTS) prövat ansökningarna.

– Jag är mycket glad över att vi fått fyra godkända budgivare i auktionerna. Detta borgar för en god konkurrens, snabb utbyggnad och god tjänsteutveckling. Att 5G-nät byggs på ett sätt som skyddar Sveriges säkerhet är också avgörande för den fortsatta digitaliseringen av samhället. Vårt nära samarbete med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen inför prövningen av sökande och tillståndsvillkor syftar till att säkerställa detta, säger Dan Sjöblom, generaldirektör på PTS i ett pressmeddelande.

 

LÄS OCKSÅ: Därför kommer 5G att revolutionera

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev