Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Huawei och Ygeman i möte om 5G-uteslutandet

Publicerad: 29 oktober 2020, 12:48

I dag torsdag träffar digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) företrädare från kinesiska Huawei.

Foto: Pixabay + Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Det underlag från Säpo som ligger till grund för beslutet att stoppa Huawei-teknik från 5G-auktioner innehåller felaktigheter. Det menar Huawei, som i dag ska diskutera saken med digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

Ämnen i artikeln:

Huawei

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Om knappt två veckor sätter auktionen om 5G-tillstånd i frekvensbanden i gång.

Tre, Tele2 och Telenor, Telia Sverige och Teracom kommer alla att delta i budgivningen. På ett villkor: Att de inte använder produkter från de kinesiska telekomjättarna Huawei och ZTE. Det slog Post- och telestyrelsen (PTS) fast nyligen, mot bakgrund av att Säpo bedömer att tekniken kan skada rikets säkerhet.

Men Huawei har reagerat på svartlistningen och har därför tagit initiativ till ett möte med digitaliseringsminister Anders Ygeman (S), rapporterar Dagens Nyheter. Huawei och digitaliseringsministern ska träffas i dag torsdag.

– Vi ska försöka förklara vad som är fel i det underlag som Säpo utgår från, säger Kenneth Fredriksen, bolagets chef för Norden och Baltikum, till Dagens Nyheter.

LÄS OCKSÅ: Därför kommer 5G att revolutionera

Huawei har tidigare hamnat i internationellt blåsväder i samband med att bolaget anklagats för att spionera åt kina. Telekombolaget har dock återkommande nekat åt anklagelserna och hävdat att man inte tvingas ge Kina information om utländska medborgare. Men trots Huaweis tillbakavisande av anklagelserna har flera länder, däribland Australien, Frankrike, Japan och Kanada, valt att förbjuda Huaweis utrustning.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev