Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

”Hotar ett fundament i internet”

Publicerad: 11 November 2014, 09:13
Uppdaterad: 18 December 2015, 15:29

Emanuel Karlsten kallar Dagens Medias avslöjande – att Bredbandsbolaget kan tvingas blockera Swefilmer och The Pirate Bay – för "otroligt besvärande för nätfriheten".


Ämnen i artikeln:

BredbandsbolagetEmanuel Karlsten

Dagens Medias avslöjande om att en rad stora film- och skivbolag, uppbackade av den samlade tv-branschen, stämmer Bredbandsbolaget har väckt stor uppmärksamhet – och starka känslor på sociala medier.

Bolagen kräver att Bredbandsbolaget ska blockera tillgången till nedladdningssajten The Pirate Bay och streamingsajten Swefilmer.

Kort sagt: De vill stänga en del av internet som bedöms vara illegal.

Emanuel Karlsten, krönikör i Dagens Nyheter och föreläsare inom digitala medier, är mycket kritisk.

– Detta hotar ett fundament i det öppna internet. Det är otroligt besvärande för nätfriheten, säger han till Dagens Media.

Han kallar idén att internetoperatörer ska kunna tvingas att blockera tillgången till delar av nätet för ”befängd”.

– För det första är inte allt material på dessa sajter illegalt. Det blir också svåra gränsdragningsproblem. Ska operatörerna göra avvägningar om vad som är legalt eller inte?

Linus Larsson, avgående redaktör på Internetworld och författare till flera böcker om nätaktörer, kallar fallet ”banbrytande”.

– De fall som tidigare funnits i Sverige har handlat om att blockera själva sajternas uppkoppling. Detta är något helt annat, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– Det är mig veterligen den första gången som man i Sverige kräver att en operatör ska blockera helt vanliga bredbandsuppkopplingar från att ge tillgång till vissa sajter.

Stämningen lämnades i torsdags in till Stockholms tingsrätt. Bredbandsbolaget har enligt handlingarna motsatt sig kraven. Dagens Media har utan framgång sökt företrädare för bolaget för att få deras syn på saken.

Då fallet är det första i sitt slag i Sverige finns förutsättningar att rättsprocessen kan leda till ett prejudikat, förutsatt att fallet går hela vägen till Högsta domstolen. Dagens Medias tidigare bevakning i ämnet har visat att rättsläget är osäkert, vilket lett till krav från tv-branschen om hårdare lagar.

– Det är en ödesfråga för operatörerna. Det sista de vill är att behöva ta ansvar för vad som strömmas i deras nät. De vill helst se sig ungefär som posten, som levererar brev men inte behöver ta något ansvar för innehållet, säger Linus Larsson.

Film och skivbolaget har valt att inte gå ut med någon information kring stämningen. Kanske med tanken att sätta press på operatörerna utan offentlig debatt.

– Vi har medvetet valt att inte pusha det här. Ingen av parterna vill göra detta till en process i media, sade deras advokat Henrik Bengtsson i går till Dagens Media.

Det tycker Emanuel Karlsten är anmärkningsvärt.

– Det borde bli en stor varningsklocka för alla redaktioner runt om i Sverige som säger att denna sak behöver debatteras och vädras i offentligheten. Kanske kan den här nyheten dra igång en större debatt om nätfrihet, vilket vore positivt.

En fällande dom som vinner laga kraft skulle kunna öppna för att fler internetoperatörer kan bli skyldiga att blockera en rad sajter som utan tillåtelse tillgängliggör upphovsrättskyddat material.

– Det skulle sätta en boll i rullning och öppna för en vidare tolkning. Kanske har någon annan en åsikt om andra sajter som bedöms vara olagliga. Det är svårt att säga var det skulle sluta, säger Linus Larsson.

Han vågar sig inte på någon gissning om hur rättsprocessen kommer att sluta, men pekar på de processer som drivits i andra europeiska länder. Där har det i flera fall slutat med att operatörer har tvingats blockera tillgången till piratsajter.

– I många länder har man fått ge efter för sådana krav, säger Linus Larsson.

Bredbandsbolaget har gått ut med att de inte tänker blockera Swefilmer och The Pirate Bay. Därmed kommer striden om piratsajterna att agvöras i domstol.

LÄS ÄVEN:

 

Prenumerant? Läs Dagens Medias tidigare artiklar om de nya illegala streamingsajterna:

Du som väljer att prenumerera på Dagens Media får tillgång till tidningens artiklar både på papper och digitalt. Här finns info om hur du som prenumerant läser tidningen digitalt.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.