Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Hot, förtal och kränkningar i Nyheter24:s kommentarsfält

Publicerad: 11 april 2014, 11:52
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:04

Kommentarsfälten på sajten Nyheter24 översköljs med hot, kränkningar och förtal.


Ämnen i artikeln:

Nyheter24

För drygt en vecka sedan publicerade Nyheter24 en artikel med en video där en tysk man misshandlar sin hund. I kommentarsfältet till artikeln flödar hoten, personangreppen och kränkningarna mot den tyske mannen.

"Synd att tyskarna inte slog ihjäl honom. Tyska fan till stolpskott", skriver en användare.

Och den hårda tonen håller i sig:

"Nazisvin", "Döda svinet", "Hoppas du får canser och dör", "Hoppas du dör din bög jävel", "Vill hänga upp dig och slå skiten ur dig. Din jävla psykopat. Du är död", "Om jag ser dig här i Malmö ska jag fan spöa skiten ur dig", "Han ska dö en plågsam död" – är bara några av de hotfulla och nedlåtande kommentarerna.

För en tid sedan övergick Nyheter24 från anonyma kommentarer till Facebook-kommentarer. Men trots detta så avskräcks inte användarna från att skriva nedsättande och begå lagbrott. Tonen har dock blivit bättre, uppger sajtens chefredaktör Henrik Eriksson.

– Sedan vi bytte till Facebook har tonen blivit bättre. Vår policy är att hålla koll och rensa så mycket som möjligt. Den journalistiken vi gör bygger på interaktion och läsaraktivitet, och det uppmanar vi till, så därför vi vill inte styra för mycket. Men så fort vi ser kommentarer som innehåller direkta hot, uthängningar eller grova personangrepp så tar vi bort dem, och de allra värsta anmäler vi till polisen, säger han till Dagens Media.

Modereringen av kommentarerna på Nyheter24 sköts av redaktionen.

– Alla reportrar hjälps åt att moderera. Det är ett bra system, och alla reportrar ser också samtliga kommentarer på sina egna artiklar. Självklart är det svårt att hålla rent, den som vill skriva otrevligheter kommer att fortsätta göra det. Varje reporter har som rutin på morgonen att gå igenom kommentarerna så att vi säkerhetsställer att det är en god ton i diskussionerna.

Trots dessa rutiner så ligger grovt kränkande och i vissa fall olagliga kommentarer kvar i artikeln om den tyska mannen. Några av de som presenteras ovan har legat på sajten i flera dagar. Först efter det att Dagens Media kontaktar Nyheter24 för en intervju tas kommentarerna bort.

– Jag kan inte på rak arm säga vem som har skrivit just den där artikeln. Den blev mest läst förra veckan och hade väldigt mycket delningar och kommentarer. Alla försöker hjälpas åt, och vi gör så mycket vi hinner. Men nej, det är såklart inte okej att det förekommer grova påhopp i kommentarsfältet. I en perfekt värld hade vi haft någon som satt och modererade jämt.

Men är det okej att kommentarer likt dessa ligger kvar så länge?

– Nej, det är självklart inte okej, och jag kommer att gå in och kolla på just de specifika kommentarerna.

Hur jobbar ni för att motverka sånt här?

– Ofta försöker vi föra en dialog med läsarna och tala om vikten av att hålla en god ton. Går det över styr totalt så stänger vi av kommentarerna helt.

Vad har du som chefredaktör för ansvar?

– Givetvis har jag ett ansvar också, och jag siktar på en god ton i kommentarsfältet. Som chef så är jag ytterst ansvarig, men om jag skulle sitta och moderera kommentarer varje dag så skulle jag inte hinna med något annat.

Margret Atladottir, redaktör på sajten Politism.se, är kritisk till den bristande modereringen av kommentarsfälten i de svenska medierna. Hon har tidigare kritiserat tv-kanalen TV3, som under Paradise Hotel inte städade upp bland de kränkande kommentarerna i deltagarnas bloggar på sin sajt.

– Generellt så tycker jag att det saknas ansvarstagande i medie-Sverige. Jag har haft samma inställning gällande kommentarsfält i flera år. Den är ganska enkel, och handlar om att vem som helst inte ska få säga vad som hels vart som helst. Många medier har som ingång att det är fritt fram för alla, säger hon till Dagens Media.

Hon fortsätter:

– Det är intressant att man kan hitta rena lagbrott i kommentarsfälten. Visst kan man alltid hitta idioti och lagbrott på nätet, men jag förväntar mig ändå att etablerade medier ska ta större ansvar.

Att många medier har lämnat systemet med anonyma kommentarer, och övergått till exempelvis Facebook, ger hon heller inte mycket för.

– Många sajter har gjort den övergången, och man kan konstatera att det inte har fallit så väl ut. Medier måste ha ett aktivt redaktörskap, det ska man utlova till läsarna, och hinner man inte med, eller saknar resurser för att moderera, så kan man lika gärna ta bort kommentarerna helt.

Tror du att personer tänker till lite extra innan de ställer upp på en intervju med Nyheter24?

– Det är ju inte så trevligt att bli utsatt för hårda ordalag hela tiden, så visst kan det bli en konsekvens av det hela. Det här är också lite av en arbetsmiljöfråga för journalister, redaktörer och intervjuobjekt.

Margret Atladottir tror inte att systemet med kommentarer kommer att finnas kvar så värst länge till, uppger hon.

– Jag tror att framtiden som medier går till mötes, i och med mediebildens förändring, kommer att leda till att vi går bort från den här typen av deltagande, där tonen är fientlig och hatisk, och där samtalet spårar ur, säger Margret Atladottir.

Pär Ullrich

Ämnen i artikeln:

Nyheter24

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.