Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Högerpopulismen vinner mark inför valet

Publicerad: 3 september 2018, 06:51
Uppdaterad: 3 september 2018, 15:24

Högerpopulistiska Facebooksidor ökar, samtidigt som utländska medier nappar på bilden av ett Sverige i förfall. Säpo varnar dessutom för påverkanskampanjer.


Ämnen i artikeln:

SDsociala medier

Dagens Nyheter publicerade i helgen en granskning som visar att aktiviteten på de högerpopulistiska Facebooksidorna ”Politiskt inkorrekt”, ”Sverige tillsammans”och ”Skurtposting”, har ökat lavinartat sedan Sverigedemokraterna förstärkt sin kommunikationsavdelning rejält i början av året. Inläggen på Facebooksajterna har budskapsmässigt varit väldigt lika SD:s egna inlägg och publicerats på ett synkroniserat sätt.

I takt med att valdagen närmar sig har de högerpopulistiska Facebooksidorna skjutit i höjden när det kommer till spridning och engagemang – jämfört med etablerade mediers Facbooksidor, och jämfört med mer vänsterorienterade sidor.

SD:s kommunikationschef Joakim Wallestein förnekar att SD skulle styra de främlingsfientliga sajterna, men menar att hans avdelning ibland låter sig inspireras av deras inlägg.

Enligt Craig Silverman, som är medieredaktör på den amerikanska nyhetssajten Buzzfeed och expert på sociala medier, följer utvecklingen i Sverige en global trend. Han har tidigare påvisat hur vinklade och ibland falska nyheter delades mer under månaden före det amerikanska valet än nyheter från etablerade medier. 

– Tittar du tillbaka på 2013 och 2014 var de sidor som fick mest spridning på sociala medier vänsterinriktade eller fokuserade på feel good-nyheter. Men under 2015 och 2016 hände något. 

– Våra siffror visar att det då blev hypervinklade och högerinriktade sidor som väckte engagemang. Stödet för de inspirerande och positiva budskapen minskade, de mer aggressiva budskapen tog över, säger han till Dagens Nyheter.

Bland annat SVT skriver dessutom om Säpo varning gällande ökade aktiviteter med syfte att påverka valet den 9:e september. Säpo pekar bland annat på falska konton i sociala medier som sprider desinformation för att polarisera och skapa splittring inför valet. Bland annat ska ryska medier ha spridit bilder och texter som handlar om bilbränder och demonstrationer på olika håll i Sverige, och som utmålar Sverige som ett land i kaos. Försvarets forskninginstitut har samtidigt släppt en rapport som pekar på en ökad mängd misstänkta botar som sympatiserar med SD – och som diskuterar det svenska valet på Twitter.

Dagens Nyheter skriver dessutom i en artikel om hur utländska medier nappat på den mindre smickrande bilden av Sverige inför valet. Tidningen skriver bland annat att Sverigedemokraterna av många utses till valets vinnare, och att rapporteringens tyngdpunkt ofta ligger på invandring och brott.  

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SDsociala medier

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.