Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

"Header bidding är ett buzzword"

Publicerad: 9 Juni 2017, 08:06
Uppdaterad: 14 Februari 2018, 13:24

Bland annat Mittmedia har infört den programmatiska lösningen header bidding. Criteos Nordenchef menar att header bidding är på stark frammarsch.


Ämnen i artikeln:

CriteoProgrammatic

– Header bidding är det senaste halvårets stora buzzword bland publicister, säger Andreas Wahlman, Nordenchef på Criteo till Dagens Media.

I förra veckan rullade Mittmedia ut header bidding som förenklat innebär att man låter fler köpare bjuda på annonsvisningar samtidig, för att på så sätt få till en auktion och förhoppningsvis få in mer pengar. Mittmedia är en av de första publicisterna i Sverige som använder sig av lösningen och det är Crietos "Direct bidder" som har interagerats med Mittmedias programmatiska lösning.

Det är ingen tvekan om att header bidding för annonsörer är på uppgång. Google meddelade i dagarna att man expanderar sin satsning på header bidding och rullar ut lösningen – som tidigare varit en betaversion – för fler publicister. Det rapporterar Adweek. Även Facebook meddelade nyligen att man expanderar sin annonsering sitt header bidding program.

– Det handlar om att effektivisera och göra budgivningen mer transparent. Publicister kan följa intäkterna och skapa sig en tydligare bild över vad man kan förvänta sig.

Fördelarna för publicisterna, menar Andreas Wahlman, är även uteslutandet av tredjepartsaktörer som annars tar en del av vinsten. Criteo betalar nämligen direkt till publicisten som inte behöver betala tredjepartsavgifter till flera olika mellanhänder.

Criteo släppte header bidding-lösningen ”Direct bidder” globalt den 23 maj och sedan dess har Schibsted Finland och nyligen Mittmedia hoppat på tåget i hopp om att öka sina intäkter via systemet. Andra aktörer som använder sig av ”Direct bidder” är även The Telegraph och omkring 250 andra publicister.

Tanken är även att annonsörer ska tjäna mer på lösningen då man enligt Criteo har större koll på personer när det exempelvis gäller vad de har spanat in på nätet. Mer data och större kunskap om läsarna, har som syfte att resultera i mer effektiv och relevant annonsering.

Hindret till att fler publicister inte använder sig av header bidding har inte att göra med en bristande kompetens menar Andreas Wahlman.

– Kunskapen hos publicister finns där, den upplever jag som väldigt hög. Det handlar snarare om att man inte har en teknisk möjlighet eller resurser till det.

Vad ser du för utmaningar generellt för annonsörer digitalt?

– En väldigt stor utmaning handlar om vad man brukar kalla för ”research online” och ”purchase offline” och hur man ska kunna mäta det. Vi vet att en person har tittat på en produkt tio gånger men vi ser inte att personen genomför ett köp.

I själva verket har personen sprungit ned på gatan och köpt produkten i butik, något som är en utmaning att följa rent tekniskt. Resultatet blir istället att personen fortsätter få annonser om en produkt som personen egentligen redan har köpt – bara inte online.

– Idag har vi möjlighet att följa en användare som ej genomför köpet online utan väljer att gå till annonsörens butik för att slutföra köpet. Marknaden och annonsörerna måste förflytta sig till att följa användaren i alla miljöer och kanaler för att förstå kundens beteende och behov.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

CriteoProgrammatic

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.