Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDigitalt presenteras av:

Hatsajten Avpixlats frontman Mats Dagerlind nolltaxerar – jagas av fogden

Publicerad: 27 Juni 2013, 08:45
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:22

Han hävdar att invandrare kostar samhället 100 miljarder. Själv nolltaxerar Avpixlats frontman Mats Dagerlind – och har miljonskulder hos kronofogden.


Ämnen i artikeln:

AvpixlatSverigedemokraterna

Redaktionen för den högerextrema sajten Avpixlat.info, som av externa bedömare kallats ”rasistisk” och för en ”hatsajt”, vill inte avslöja vilka de är. Sajten saknar också utgivningsbevis.

Men krönikören Mats Dagerlind har tagit på sig rollen som sajtens talesperson. Bland annat bjöds han i vintras in av Publicistklubben för att debattera under rubriken ”Går näthatet att stoppa?”.

Dagens Media har under torsdagsmorgonen sökt Mats Dagerlind för att ställa frågor kring Aftonbladets uppgifter om att den Sverigedemokratiske riksdagsledamoten Kent Ekeroth styr innehållet på Avpixlat. Han har inte gått att nå.

Mats Dagerlind driver själv på sajten en aggressiv retorik mot invandring. Bland annat för han fram ekonomiska argument. I en krönika inför midsommarhelgen uppmade han läsarna att ”säga nej till brinnande förorter, nej till “svenska” jihadister, nej till fri rörlighet för utländsk mångkriminalitet, nej till ansvarslös massinvandring med en årlig åderlåtning av skattebetalarna på 100 miljarder kronor.

Men Mats Dagerlind berättar inte att han själv har kostat svenska skattebetalare miljonbelopp.

2004 begärdes han i personlig konkurs av staten. Sedan dess har han samlat på sig mer än 1,5 miljoner i skulder, varav merparten härrör från obetald skatt.

Under de fem senaste åren har Mats Dagerlind nolltaxerat fyra av dessa år. Han alltså uppgett för Skatteverket att han helt saknar inkomst.

Mats Dagerlind är i dag 55 år, och folkbokförd i Stockholm. Han gjorde entré i den offentliga debatten 2007. Under rubriken ”Slöjan – ett svek mot kvinnorna” skrev han en debattext i Aftonbladet.

”Är man trångsynt eller vidsynt om man är skeptisk till att en meningsfull och jämbördig interaktion i vardag och yrkesliv kan äga rum där några människor måste maskera sig som bankrånare, Darth Vader i Stjärnornas krig eller Walt Disneys Spökplumpen?”, skrev han bland annat.

Då kallade han sig för ”översättare, musiker och ordförande i den tvärpoliska tankesmedjan Demofon”.

Några år senare, när flera stora dagstidningar började strypa sina anonyma och omodererade kommentarsfält för att stoppa främlingsfientliga och hatiska inlägg, uttalade sig Mats Dagerlind i UNT.

– Kommentarsfälten är en ventil för vissa att skriva av sig. Stryper man deras möjligheter att uttrycka sina åsikter ökar man risken för att de tar till våld, sade han till tidningen.

I artikeln, publicerad i början av 2011 kallades Mats Dagerlind för ”frilansskribent kopplad till Sverigedemokraternas tidning SD-Kuriren”.

Sitt publika genombrott fick Mats Dagerlind dock först när den sajten Politiskt Inkorrekt lades ned efter att chefredaktören gått bort. Spekulationerna om vem som skulle ta över stafettpinnen efter den högerextrema sajten Politiskt Inkorrekt – som gjorde sig känd för att publicera personuppgifter på svenskar med utländsk bakgrund som misstänktes för brott – var då i full gång i högerexrema kretsar.

”I några dagar verkade det som att ett nytt PI skulle startas och drivas av debattören Mats Dagerlind. En ny sajt fanns på det han kallar Tankesmedjan Demofon med namnet 'Inkorrekt – vi kompletterar bilden'", skrev tidskriften Expo i slutet av 2011.

Tidningen beskrev Dagerlind som en ”profilerad debattör som bjuds in till tevedebatter” och ofta dyker upp i kostym.

Men istället föddes Avpixlat – en sajt med anonym redaktion som applåderades av flera SD-politiker. Mats Dagerlind, som då satt i redaktionen för Sverigedemokraternas partiorgan SD-kuriren, berättade för Expo om sina visioner för Avpixlat och om de etablerade mediernas förljugenhet.

– Jag tycker alla går åt samma håll – det är kulturmarxism. Nyhetsbevakningen är inte neutral, inte objektiv. Folk vill faktiskt veta vilken etnicitet brottslingar har, sade han.

Mats Dagerlind berättade också att sajten valt att ha en anonym redaktion och driva sajten utan en ansvarig utgivare för att runda lagen om hets mot folkgrupp. De var också rädda för repressalier.

På Publicistklubbens debatt om näthat som hölls i februari försvarade Mats Dagerlind beslutet:

– Man vill kunna gå hem från jobbet, från avpixlat utan att behöva bli hotad och riskera att Södertäljegängen kommer och försäker ha ihjäl en för att man har hängt ut de kriminella, sade Mats Dagerlind.

Samtidigt bedrev Avpixlat en kampanj där man uppmanade sajtens beskare att ta reda på bostadsadresser för "politiker, journalister och andra PK-personligheter".

I december 2012 avslöjade Aftonbladet att riksdagsmannen Kent Ekeroth, som tidigare varit Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson hjälpte Avpixlat att samla in pengar genom att upplåta sitt privata bankgirokonto för donationer till sajten.

Tidigare i dag avslöjade Aftonbladet att Kent Ekeroth även är inblandad i innehållet – och styr sajten via mejlkorrespondens med den anonyma redaktionen.                              

Dagens Media söker Kent Ekeroth och Mats Dagerlind.

LÄS OCKSÅ:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Ämnen i artikeln:

AvpixlatSverigedemokraterna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev