Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Hat ska raderas inom ett dygn

Publicerad: 17 December 2015, 13:50
Uppdaterad: 17 December 2015, 13:53

Tyska regeringen har slutit ett avtal med Facebook, Google och Twitter efter att rasistiska påhopp online ökat.


Ämnen i artikeln:

GoogleTwitterFacebook

Facebook, Google och Twitter har slutit ett avtal med den tyska regeringen, som innebär att hatkommentarer ska tas bort från företagens sajter inom en tidsperiod av 24 timmar.

Avtalet kommer efter en rapport som visar att rasistiska påhopp online  har blivit ett växande problem i Tyskland, som under flyktingkatastrofen har uppmärksammats som ett av de mest öppna länderna.

– Sociala medier kan inte bli en fristad för extremhögern, säger landets justitieminister Heiko Maas till BBC.

Han menar vidare att hatfulla kommentarer online skulle hanteras av ”specialistteam” hos de tre företagen, vilket också skulle göra det lättare för de typerna av inlägg att raderas. Tysk lag ska ligga till grund för bedömningen av vilka inlägg som ska tas bort, och inte de enskilda företagens policys.

– När yttrandefrihetens gränser överskrids, när det handlar om kriminella uttalanden som hotar människor, då ska sådant raderas från internet, fortsätter Heiko Maas.

Heiko Maas har tillsammans med många andra kritiserat Facebook för att agera snabbt för att få bort naket från sajten, medan rasistiska kommentarer får ligga kvar.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

GoogleTwitterFacebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.